Još dvoje primljeno na VMA zbog trovanja pečurkama; osmoro u teškom stanju - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Još dvoje primljeno na VMA zbog trovanja pečurkama; osmoro u teškom stanju

Na VMA primljene još dve osobe koje su se otrovale pečurkama, tako da je u toj ustanovi sada ukupno 10 pacijenata koji su se otrovali, rečeno za B92.net sa VMA.

Danas su u tu ustanovu primljene jedna osoba iz Šapca i jedna iz Lajkovca sa istim simptomima. Takođe nam je rečeno da je osam osoba, koje su ranije primljene zbog simptoma trovanja pečurkama, u teškom stanju i da se nastavlja njihovo intenzivno lečenje.

Komunalna policija je, u subotu, odmah po saznanju šta se dogodilo, intervenisala i rasterala prodavce gljiva.

Nacionalni centar za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije objavio je na sajtu VMA su naveli da su pacijenti iz Šapca gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, a konzumirali su ih misleći da se radi o rudnjačama i lisičarkama. Napominju da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

“Ističemo da je od proleća do sada u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA lečeno 26 pacijenata sa trovanjem gljivama (14 ambulantno i 12 hospitalno). U prethodnom periodu je bilo više kišnih dana praćenih toplim, sunčanim vremenom, što izaziva nagli rast i bujanje jestivih, ali na žalost i otrovnih gljiva”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga su iz te ustanove naveli detaljno uputstvo kako prepoznati jestove i nejestive pečurke, jer postoji nekoliko desetina otrovnih gljiva, kao i šta treba tačno raditi ukoliko se pojave prvi simptomi trovanja.

Danas objavljeno

Šta piše u deklaraciji usvojenoj na istorijskom samitu u Tirani

Vanja A

Požar na ruskom aerodromu Moskva označila kao teroristički napad (VIDEO)

Vanja A

Turska bijesna i prijeti: Ako nastavite…

Vanja A

Ostavite komentar