3. Aprila 2020.

Još devet osoba zaraženo koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, među njima i dijete iz Gračanice

Big Portal

Kako je kazala ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, od ukupno 55 osoba registriranih na području Tuzlanskog kantona, njih 36 je u klasteru Centra za srce, 13 je u klasteru Srednja Špionica, a jedno u Lukavcu.

Također, pojavili su se i novi klasteri i to u Sapni s jednom osobom, zatim u Banovićima s jednom osobom, aktivan je i novi klaster u Tuzli gdje je također prisutna jedna osoba te jedan klaster u Gračanici.

Dva slučaja zaraze koronavirusom koji su zahtijevali bolničku hospitalizaciju potvrđeni su u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i nalaze se u ranije spomenutoj statistici.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović, u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitaliziran je muškarac te jedno dijete iz Gračanice.

Govoreći o muškarcu, Jusufović nam je kazao da je ovom pacijentu trebala biti zamijenjena baterija na pacemakeru, međutim, prilikom pripreme za operativni zahvat on je testiran na koronavirus, a rezultat analiza je bio pozitivan.

Kada je riječ o djetetu iz Gračanice, Jusufović nam je kazao da je ono u tuzlansku bolnicu dovedeno u febrilnom stanju, a također mu je potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom.

Oba pacijenta trenutno su hospitalizirana u izolatoriju Klinike za zarazne bolesti u UKC-u Tuzla.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području Sapne, a kako je potvrđeno iz tamošnjeg kriznog štaba, riječ je o muškarcu koji je bio na radu u Banjoj Luci.

Njegovi najbliži kontakti već se nalaze u izolaciji, testirani su na koronavirus, a brisevi su upućeni na analizu u Tuzlu. U izolaciji se nalazi i jedan dio osoblja Doma zdravlja u Sapni, s obzirom na to da je zaraženi muškarac s njima bio u kontaktu.

Ministrica Čolić je kazala da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ukupuno hospitalizirano 16 pacijenata, četiri su u Centru za srce, jedan u bolnici u Brčkom, jedan je premješten u drugi kanton radi nastavka liječenja, a 32 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

Broj zaraženih po bh. gradovima i općinama izgleda ovako:

Banja Luka – 172, Tuzla – 34, Čitluk – 29, Konjic – 27, Mostar – 24, Široki Brijeg – 23, Sarajevo – 19, Laktaši – 19, Zenica – 15, Srebrenik – 13, Bosanska Gradiška – 11, Ilidža – 11, Bihać – 11, Bijeljina – 11, Kozarska Dubica – 8, Teslić – 8, Cazin – 7, Brčko – 7, Gornji Vakuf – Uskoplje – 6, Jablanica – 6, Vitez – 6, Kotor Varoš – 6, Goražde – 6, Kneževo – 5, Prnjavor – 5, Zavidovići – 5, Grude – 5, Posušje – 4,

Klix.ba

Čelinac – 3, Modriča – 3, Novi Travnik – 3, Kakanj – 3, Tešanj – 3, Prijedor – 3, Ribnik – 3, Istočna Ilidža – 3, Mrkonjić Grad – 2, Gračanica – 2, Orašje – 2, Šipovo – 2, Lukavac – 2, Bosanski Brod – 2, Bosanska Krupa – 2, Žepče – 2, Pale – 2, Doboj – 1, Derventa – 1, Vogošća – 1, Ilijaš – 1, Breza – 1, Hadžići – 1, Visoko – 1, Milići – 1, Bugojno – 1, Srbac – 1, Zvornik – 1, Sapna – 1, Šekovići – 1, Banovići – 1, Živinice – 1, Velika Kladuša – 1.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare