Još devet osoba zaraženo koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, među njima i dijete iz Gračanice - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Još devet osoba zaraženo koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, među njima i dijete iz Gračanice

Na području Tuzlanskog kantona registrirano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli analizirano 57 uzoraka, potvrđeno je iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

Kako je kazala ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, od ukupno 55 osoba registriranih na području Tuzlanskog kantona, njih 36 je u klasteru Centra za srce, 13 je u klasteru Srednja Špionica, a jedno u Lukavcu.

Također, pojavili su se i novi klasteri i to u Sapni s jednom osobom, zatim u Banovićima s jednom osobom, aktivan je i novi klaster u Tuzli gdje je također prisutna jedna osoba te jedan klaster u Gračanici.

Dva slučaja zaraze koronavirusom koji su zahtijevali bolničku hospitalizaciju potvrđeni su u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i nalaze se u ranije spomenutoj statistici.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović, u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitaliziran je muškarac te jedno dijete iz Gračanice.

Govoreći o muškarcu, Jusufović nam je kazao da je ovom pacijentu trebala biti zamijenjena baterija na pacemakeru, međutim, prilikom pripreme za operativni zahvat on je testiran na koronavirus, a rezultat analiza je bio pozitivan.

Kada je riječ o djetetu iz Gračanice, Jusufović nam je kazao da je ono u tuzlansku bolnicu dovedeno u febrilnom stanju, a također mu je potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom.

Oba pacijenta trenutno su hospitalizirana u izolatoriju Klinike za zarazne bolesti u UKC-u Tuzla.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je na području Sapne, a kako je potvrđeno iz tamošnjeg kriznog štaba, riječ je o muškarcu koji je bio na radu u Banjoj Luci.

Njegovi najbliži kontakti već se nalaze u izolaciji, testirani su na koronavirus, a brisevi su upućeni na analizu u Tuzlu. U izolaciji se nalazi i jedan dio osoblja Doma zdravlja u Sapni, s obzirom na to da je zaraženi muškarac s njima bio u kontaktu.

Ministrica Čolić je kazala da je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli ukupuno hospitalizirano 16 pacijenata, četiri su u Centru za srce, jedan u bolnici u Brčkom, jedan je premješten u drugi kanton radi nastavka liječenja, a 32 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji.

Broj zaraženih po bh. gradovima i općinama izgleda ovako:

Banja Luka – 172, Tuzla – 34, Čitluk – 29, Konjic – 27, Mostar – 24, Široki Brijeg – 23, Sarajevo – 19, Laktaši – 19, Zenica – 15, Srebrenik – 13, Bosanska Gradiška – 11, Ilidža – 11, Bihać – 11, Bijeljina – 11, Kozarska Dubica – 8, Teslić – 8, Cazin – 7, Brčko – 7, Gornji Vakuf – Uskoplje – 6, Jablanica – 6, Vitez – 6, Kotor Varoš – 6, Goražde – 6, Kneževo – 5, Prnjavor – 5, Zavidovići – 5, Grude – 5, Posušje – 4,

Klix.ba

Čelinac – 3, Modriča – 3, Novi Travnik – 3, Kakanj – 3, Tešanj – 3, Prijedor – 3, Ribnik – 3, Istočna Ilidža – 3, Mrkonjić Grad – 2, Gračanica – 2, Orašje – 2, Šipovo – 2, Lukavac – 2, Bosanski Brod – 2, Bosanska Krupa – 2, Žepče – 2, Pale – 2, Doboj – 1, Derventa – 1, Vogošća – 1, Ilijaš – 1, Breza – 1, Hadžići – 1, Visoko – 1, Milići – 1, Bugojno – 1, Srbac – 1, Zvornik – 1, Sapna – 1, Šekovići – 1, Banovići – 1, Živinice – 1, Velika Kladuša – 1.

Danas objavljeno

Zeman: Priznanje nezavisnosti Kosova je greška

M.

Astra Zeneka dozvoljena svim starosnim grupama u Njemačkoj

M.

SAD: Pucnjava u srednjoj školi, ranjene tri osobe

M.

Ostavite komentar