7. Maja 2020.

Još 28 novih slučajeva virusa korona u RS

Big Portal

“Riječ je o 12 osoba muškog i 16 ženskog pola. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i osam su starije životne dobi. Tri muškarca su mlađe životne dobi, četiri su srednje, pet muškaraca je starije životne dobi”, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje deset osoba je iz Banjaluke, šest iz Gradiške, po dvije osobe su iz Srpca, Laktaša i Čelinca, dok je po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kotor Varoši, Kneževa, Dervente i Broda.

“Kod devet osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno devet osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje testiran je ukupno 31 radnik iz Univerzitetskog kliničkog centra RS i ovi nalazi su negativni. Testirana su i 62 radnika iz drugih zdravstvenih ustanova u RS (Derventa, Kneževo, Bijeljina, Prnjavor, Prijedor, Istočno Sarajevo, Laktaši i Gradiška) i ovi nalazi su takođe negativni.

“Od 10. aprila 2020. godine do danas, u Institutu za javno zdravstvo RS izvršeno više od 990 testiranja zdravstvenih radnika iz cijele RS i više od 880 testiranja zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, medicinskih i nemedicinskih radnika”, navedeno je u saopštenju.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je ukupno 16 osoba koje borave ili rade u domovima za starija lica, kao i 81 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen je 1.043 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 53 osoba, a oporavila se 391 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 15.988 osoba.

“U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječi 156 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 45 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji pet pacijenata”, navedeno je u saopštenju.

Na Odjeljenju intenzivne medicine za pacijente sa COVID oboljenjem UKC Republike Srpske, kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, tri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije, dok se jedan pacijent oporavlja nakon respiratorne podrške. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 78 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu jedan pacijent, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči šest pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze se 185 osobe, u Studentskom domu u Trebinju četiri osobe i u Domu učenika Bijeljini jedna osoba. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.772 osobe, a nadzor je završen kod 24.987 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa, ukupno ušla 130 osoba, 138 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno šest osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare