30. Jula 2020.

“Jokić je primjer ozbiljnosti virusa, NBA ‘mjehur’ je najbezbjednije mjesto”

Big Portal

U narednih nekoliko meseci u Diznilendu u Orlandu će u svojevrsnom karantinu koji opisuju kao “mehur” biti 344 igrača koji su biti negativni na testovima na koronavirus.

U “mehuru” će se 22 tima u kojima je 89 internacionalaca iz 34 zemlje igrati 88 utakmica za okončanje regularnog dela sezone, nakon čega sledi plej-of, a šampion će biti krunisan u oktobru.

“Ko kog osvoji titulu ove godine biće to vrlo zasluženo. Moraće da prebrode mnogo nevolja da bi došli to dog cilja. To će biti veliko zadovoljstvo za onoga ko osvoji šampionat. Ko god osvoji titulu biće vrlo, vrlo vredan naziva šampiona”, rekao je zamenik komesara NBA lige Mark Tejtum.

Među pomenutim internacionalnim igračima su i petorica Srba (Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović i Marko Gudurić).

Jokić je već preležao koronavirus dok je bio u Srbiji, ali se u međuvremenu priključio svom timu Denver Nagetsima u Orlandu.

“Bio je pozitivan dok je bio u inostranstvu i srećom sada je zdrav i bezbedan. Sada je u kampusu. Dobro je. Mislim da je pokazao svima koliko je virus ozbiljan, da niko nije imun na njega. To pokazuje da su protokoli za igranje u ovom kampusu najbezbednije mesto na kojem možete da budete”, rekao je čelnik NBA lige.

“Restart” sezone će obeležiti i podrška borbi za društvenu jednakost u kojoj će učestvovati i naši igrači, pa će tako Bogdanović na svom dresu umesto imane nositi poruku na srpskom jeziku “Sloboda”.

“To je neverovatno iskustvo. Imamo 18 internacionalaca koji će nositi društveno-odgovorne poruke na svom maternjem jeziku na svom dresu. Devet su o jednakosti. Imaćemo poruke na francuskom, slovenačkom, nemačkom, letonskom, litvanskom, italijanskom i drugim različitim jezicima. Igrači će tako izraziti sebe i pokazati jedinstvo sa saigračima. To je pozitivan primer podrške pitanjima društvene pravde u SAD ali i širom sveta. To je vrlo pozitivna stvar
“, kaže Tejtum.

Tejtum je tokom razgovora sa novinarima posebno isticao bezbednost u “mehuru”.

“Na osnovu rezultata, naši protokoli funkcionišu. Zadovoljni smo što nemamo nijedan pozitivan slučaj kovid-19 do sada. Shvatamo da je pred nama dug put. Ljudi su svesni da moraju da se pridržavaju pravila da bi svi bili bezbedni i zdravi. Ovo ne bi bilo moguće da nemamo neverovatnu vezu sa igračima. Sve je urađeno u saradnji sa igračima”.

Nažalost, utakmice će se igrati bez prisustva publike.

“Pokušaćemo da preslikamo iskustvo sa navijačima u areni. Najuzbuđeniji sam zbog različitih uglova kamere. Imaćemo 30 robotskih kamera kojima neće upravljati ljudi. Biće kamera koje se kreću gore-dole uz teren”.

https://www.facebook.com/NBAonESPN/photos/a.140148703642/10158997065728643/?type=3

NBA liga je posle višemesečne pauze nastavila sezonu, a nakon saradnje sa drugim organizacijama kao što je engleska Premijer liga koja je nedavno završena.

“Bili su potrebni meseci razgovora i izgradnje nečega što nikad ranije nije izgrađeno, a na umu je bilo uverenje da ćemo zaštititi ljude. Da nismo verovali u to, ne bismo nastavljali. Kada pokušavaš da posluješ tokom pandemije, najvažniji su sigurnost i zdravlje, pre svega. Najteža stvar kod sprovođenja ovog plana o nastavku su bili medicinski i zdravstveni protokoli. Ne bismo nastavili da nismo smislili plan za koji osećamo da će se svi osećati bezbedno i zdravo”.

NBA sezona je prekinuta ekspresno 11. marta čim se pojavio prvi slučaj koronavirusa kod centra Jute Rudija Gobera.

“Jedan od razloga zašto smo bili tako spremni i odlučni je jer smo proveli dva meseca pre toga pokušavajući da shvatimo virus. Vrlo smo pritusni u Kini, uključujući nekoliko kancelarija. Kada se virus pojavio u Kini, naši službenici su bili takođe pogođeni. Već tada smo počeli da shvatamo virus i do marta smo mogli da budemo spremni kao što smo i bili. Znali smo da ima još mnogo toga da se nauči o virusu bez obzira koliko već znamo”.

Nakon što se početak “eksperimenta” na Floridi pokazao vrlo uspešnim, već se spekuliše da bi i sledeće sezone NBA liga mogla da primeni sličan plan.

“Nismo još počeli da se spremamo za narednu sezonu. Restart ove nam je oduzeo svu energiju i fokus kako bi bio uspešan. Ponavljam, zdravlje i bezbednost će imati prioriret. Imaćemo i više informacija o virusu, možda će biti drugačijih načina borbe s tim. Učićemo na primeru ovog restarta i to primeniti za sledeću sezonu”, zaključio je Tejtum.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare