Johanes Han danas u BiH i Srbiji - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Johanes Han danas u BiH i Srbiji

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han boraviće danas u Sarajevu gdje će sa zvaničnicima BiH razgovarati o reformama i procesu EU integracija, saopšteno je iz Delegacije EU.

Sastanak Hana i članova Predsjedništva BiH zakazan je za 10.00 časova u sjedištu Predsjedništva, a za 11.15 časova predviđen je sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisom Zvizdićem i ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem, te finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

Han će u 13.30 časova održati konferenciju za novinare u Delegaciji EU u Sarajevu.

Iz Evropske komisije je saopšteno da će Han u Sarajevu razgovarati o stanju socio-ekonomskih reformi na čije se provođenje zemlja obavezala kako bi napredovala na svom putu ka EU.

Han trenutno radi na mišljenju o osnovanosti prijave BiH za članstvo u EU, koje će prezentovati državama članicama.

U saopštenju se napominje da je napredovanje socio-ekonomske agende od ključnog značaja, pošto donosi direktnu korist građanima.

“Кomesar će početi posjetu sastankom sa predstavncima organizacija građanskog društva koji rade na pitanjima okoline, a potom će se sastati sa političkim vlastima, uključujući članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, ministra finanisija i trezora, kao i predstavnike različitih političkih partija”, navodi se u saopštenju.

Кomesar EU za susjedsku politiku i proširenje će, nakon posjete Sarajevu, posjetiti i Beograd.

Han će tokom boravka u Beogradu danas i sutra, ukazati da je hitno potreban međustranački dijalog i napredovanjem demokratske uprave i vladavine prava radi koristi po društvo i da bi se Srbija kretala naprijed na putu prijema u EU, navedeno je u saopštenju iz Evropske komisije.

On će u Srbiji biti imenovan za ambasadora Omladinskih sportskih igara.

“Han će se sastati sa predsjednikom, premijerom i opozicionim liderima u Srbiji i prisustvovaće otvaranju tvrđave Golubac sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić”, piše u saopštenju.

U tekstu se napominje da je EU bila glavni donator u obnovu ove tvrđave, jednog od najimpresivnijih dragulja srpskog kulturnog nasljeđa na Dunavu.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Počela sjednica Skupštine Crne Gore sa gotovo četiri sata zakašnjenja

M.

Bajden ostao bez nadležnosti – dok je bio van SAD

M.

Zaharova oštro na SAD: Naoružavate Prištinu, podrivate mir i stabilnost

M.

Ostavite komentar