Jezivo otkriće: Pronađeni skeleti preko 100 djece u najmasovnijem ritualnom žrtvovanju ikada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Jezivo otkriće: Pronađeni skeleti preko 100 djece u najmasovnijem ritualnom žrtvovanju ikada

U Peruu su iskopani ostaci preko 100 djece koja su ritualno žrtvovana. Antropolozi kažu da se radi o najmasovnijem ritualnom žrtvovanju ikada viđenom u Južnoj Americi i da su ona vjerovatno sprovedena tokom 15. vijeka.

Tijela koja su pripadala djeci od kojih su najmlađa imala samo pet godina, na sebi imaju tragove ritualnog uklanjanja srca. Pored kostiju 140 djece bilo je i ostataka više od 200 mladih lama takođe žrtvovanih u regiji površine od oko 700 kvadratnih metara.

Radi se o žrtvovanjima koja su sprovodili pripadnici civilizacije Čimu, koja je bila dominantna duž obale Perua u 15. vijeku.

Arheolozi su u periodu od pet godina iskopali ova tijela.

Debeo sloj blata koji je prekrivao ostatke, ukazivao je na to da su ubistva vršena nakon poplava ili perioda velikih padavina, a naučnici smatraju da su upravo ove prirodne nepogode inspirisale drevne Peruance da podnesu žrtve bogovima kako bi ih umilostivili.

Takve ljudske žrtve poznate su iz raznih kultura i obično se izvode kao deo pogrebnih ili drugih duhovnih rituala, ali ovo otkriće je bilo bez presedana.

– Ovo arheološko otkriće bilo je iznenađenje za sve nas – nismo vidjeli ništa slično ranije – rekao je dr Džon Verano, antropolog sa Univerziteta Tulan i jedan od autora studije.

Kako je rekao, nikada do sada nije otkriveno ovako masovno žrtvovanje.

Dok je ekipa uklanjala kosti iz sedimenta, shvatili su da postoje tragovi rezanja duž dječjih grudnih kostiju i rasječena rebra, što ukazuje na to da su im grudi bile otvarane da bi se uklonili organi. Autori studije, objavljene u časopisu PLOS ONE kažu da je ovo žrtvovanje vjerovatno imalo ogroman značaj za ovu civilizaciju, piše Blic.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Florida: Јedno lice poginulo, u toku potraga za 51 stanarom

M.

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

M.

Strahuje se da se utopilo 300 osoba

M.

Ostavite komentar