Jeziva igrica Momo, povezana sa ubistvima djece, stigla i u Srpsku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Jeziva igrica Momo, povezana sa ubistvima djece, stigla i u Srpsku

Zastrašujuća igrica Momo stigla je u BiH, a policija je pozvala roditelje da obrate posebnu pažnju kako bi se spriječile tragične posljedice po djecu, saznaje Srpskainfo.

Izvor blizak bezbjednosnim agencijama izjavio je da su u proteklih mjesec dana na području Federacije BiH, ali i Republike Srpske, prijavljeno nekoliko slučajeva koji se dovode u vezu sa jezivom igricom povezanom s ubistvima, posebno među mladima.

– Morbidna radoznalost ili želja da se bude popularan u društvu doveli su do toga da mnogi mladi ljudi izvode radnje u kojima žrtvuju svoje živote igrajući igricu Momo – objasnio je izvor Srpskainfo.

Na osnovu slike skulpture „ptice žene“ iz Japana, demon Momo je postao poput urbane legende na Internetu. Momo s razgoračenim očima, raščupanom kosom i jezivim osmijehom podsjeća na noćnog duha iz horor filma „Prsten“, u kojem grupa tinejdžera odgleda kasetu sa bizarnim i užasavajućim snimcima, pa bude ubijena u narednih 7 dana.

– Raspolažemo informacijama da je Momo nešto poput ranije igrice “Plavi kit”. Za sada nema težih posljedica, već su slučajevi bili vezani za prijetnje i strašenje između djece, ali se prati bezbjednosna situacija kada je u pitanju nasilje putem Interneta – objasnio je izvor Srpskainfo, dodavši kako su do sada prijavljena dva slučaja na području Sarajeva i Banjaluke.


U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske istakli su da su upoznati sa ovom igricom.

Psiholozi upozoravaju da slobodan pristup Internetu, ukoliko ga imaju djeca, znači puštanje u kuću najmračnijih i najopasnijih osoba.

Psiholog Aleksandar Milić izjavio je da su, zahvaljujući nekontrolisanim pristupima Internetu, i djeca u stanu prepuštena ulici.

– Mi sada sa ulice dovodimo jako opasne ljude u svoje stanove, od pedofila do raznih bolesnika. Stvari poput igrica “Momo” i “Plavi kit” roditelji trebaju ozbiljno shvatiti, te da povećaju kontrolu onoga šta im djeca gledaju na Internetu – objasnio je Milić.

Dodaje kako se u rješavanje ove problematike moraju uključiti i škole.

– Nastavnici i profesori, u zavisnosti od godišta učenika, trebaju prilagoditi predavanja i objasniti djeci kakve su prednosti, a koje su mane Interneta i svega onoga šta se tamo može pronaći – naveo je psiholog Milić.

On ističe da se ne treba u potpunosti zabraniti pristup Internetu djeci, ali da roditeljska kontrola mora postojati kako ne bi došlo do tragičnih posljedica.

Apel policije
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske takođe su uputili apel roditeljima da povećaju pažnju nad djecom koja imaju pristup Internetu.

– Jako je bitno da roditelji, odnosno staratelji nadziru djecu kada su na Internetu, upravo zbog stvari poput igrice “Momo” ili drugih – izjavila je portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović.

Danas objavljeno

Sastanak u Beču o obnovi nuklearnog sporazuma sa Iranom

M.

Ugašen požar u fabrici „Sloboda“, evakuisano desetak porodica

M.

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice

M.

Ostavite komentar