Centri za miris i ukus su u mozgu duboko povezani. Mirisi u mozgu stvaraju kompleksne informacije povezane sa ukusima. Nova istraživanja pokazala su da se ova dva čula spajaju i u ćelijama jezika.
U Journal Chemical Senses časoipisu su 24. aprila objavljeni rezultati najnovijeg istraživanja sprovedenog u Monele Hemijskom Centru (Monell Chemical Center) – neprofitnoj instituciji u Filadelfiji gdje se proučavaju ljudske ćelije, receptori ukusa.
Ispostavilo se da ove ćelije sadrže nekoliko ključnih molekula koji se takođe nalaze u građi receptora mirisa, koji se prirodno nalaze u nazalnim putevima kod čovjeka.
Kada su naučnici izložili receptore za ukus određenim molekulima one su pokazale istu reakciju kao i receptori mirisa.
Iako su ranija istraživanja potvrdila prisustvo olfaktornih senzora u ćelijama crijeva, dlaka i sperme, ovo je prvi put da se njihovo prisustvo potvrdilo u receptorima za ukus.
Ukus je prilčno jednostavno čulo koje namirnice molekule svrstava u pet kategorija: slatko, slano, kiselo, gorko i ljuto (pikantno/začinjeno).
Dugo se vjerovalo da se ovi ukusi u mozgu integrišu sa zapažanjima čula mirisa, kao i drugih čula. Međutim, posljednje istraživanje ukazuje da se ova interakcija možda dešava prije nego informacije stignu do mozga.
National Geographic