Jevreji i ove godine ne žele s Plenkovićem u Jasenovac - BIGportal.ba
Region Vijesti

Jevreji i ove godine ne žele s Plenkovićem u Jasenovac

Jevrejska zajednica u Hrvatskoj ne želi da u Jasenovcu bude u zajedničkoj komemorativnoj koloni, čije održavanje ove godine zagovara premijer Andrej Plenković.

Hrvatska vlada je pozvala na sastanak Savez antifašističkih boraca, predstavnike jevrejske zajednice i predstavnike Srba i Roma. Međutim, predsednik Koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj, Ognjen Kraus je odbio Plenkovićev predlog.

“Mi ne možemo biti u istoj koloni. Ne možemo biti sa njima zbog Blajburga i ustaškog pozdrava”, poručio Kraus u izjavi za hrvatski portal Ineks.

Plenković, naime, smatra da bi bilo dobro da bude jedna zajednička komemoracija ove godine u Jasenovcu.

“To bi bili važni iskoraci i za pitanje sećanja, pomirenja i osude zločina koji su se dogodili u Jasenovcu”, istakao je Plenković.

Indeks, međutim, primećuje da se, sudeći prema odgovoru Krausa, jevrejska zajednica ne veruje Plenkoviću.

Poslednjih nekoliko godina, zbog protivljenja Jevrejske i Srpske manjinske zajednice upotrebi ustaških simbola i pokliča, komemoracija u Jasenovcu u aprilu se održavala u tri, pa i više kolona.

Tako su pre ili posle državne komemoracije na jasenovačko stratište posebno odlazili predstavnici jevrejske manjine sa predstavnicima Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpskim naconalnim većem.

“Mi ne možemo biti u istoj koloni dok se izjednačavaju žrtve, naglašavam, Blajburškog polja i rasnih zakona NDH i logora Jasenovac. Dok je ‘za dom spremni’ jednima ustaški pozdrav, a drugima prihvatljiv uprkos ustavnim i zakonskim odredbama i odluci suda Saveta Evrope u Strazburu”, jasan je Kraus u izjavi za Indeks.

Još zamerki na Plenkovićevo političko delovanje

Kraus ističe još dve velike zamerke zbog kojih ne mogu biti u koloni sa predstavnicima Plenkovićeve vlade, prenosi hrvatski portal.

“Sve dok su u školama u upotrebi udžbenici izdavača ‘Alfe’ i istoričara S. B. i M. J. i dok je na mestu voditelja odeljenja za informiranje HDZ-a osoba kao što je Andrej Rora, mi ne možemo u istu kolonu”, kaže Kraus ne isključujući mogućnost da će se to možda jednog dana i dogoditi.

Kraus u svom odgovoru spominje udžbenik istorije za 8. razred osnovne škole u kojem su crkva, Alojzije Stepinac i sveštenici predstavljeni kao veliki antifašisti, a zločinačka priroda ustaškog režima je relativizirana.

Reč je o udžbeniku izdavačke kuće “Alfa” koji su pripremili istoričari Stjepan Bekavac i Mario Jareb.

Kraus takođe spominje i slučaj Andreja Rore koji je 1996. godine objavio seriju feljtona u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji je iz emigracije u Zagreb preselio Srećko Pšeničnik, zet Ante Pavelića.

Predstavljen kao student i urednik biblioteke “Znameniti Hrvati islamske vere”, seriju feljtona je počeo da objavljuje 10. aprila 1996. godine. U tekstu prepunom pohvalnih epiteta za potpredsednika vlade NDH Džafer-bega Kulenovića, Rora piše o borbi Hrvata i bosanskih muslimana za Pavelićevu tvorevinu.

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

1 Komentar

dragandragan 19 Marta, 2019 at 2:06 pm

Iskljucivo bez hrvaskog vrha.A ne znam sta oni tamo i traze,sem da se idu pokloniti i izviniti.Posle Blajburga,treba ih proterati iz Jasenovca.

Odgovori

Ostavite komentar