29. Februara 2020.

Jeste li znali: Zašto otvaranje kišobrana u kući donosi nesreću?

Big Portal

CRNE mačke i razbijena ogledala u istoj su kategoriji kao i otvoreni kišobrani u zatvorenom prostoru. Toliko se dugo veruje da donose nesreću da se mnogi više i ne pitaju kada je i kako praznoverje nastalo.

Prema jednom od objašnjenja, za slučaj s kišobranima “krivi” su Egipćani. Prvi kišobran zapravo je bio suncobran i nije imao nikakve veze s kišom. Bogati Egipćani nosili su sa sobom suncobrane od papirusa i perja, koji su služili kao statusni simbol. Navodno bi otvaranjem svojih suncobrana u zatvorenom prostoru naljutili boga sunca Ra i zbog toga trpeli posledice.

I druga teorija o nesreći koju donosi otvoreni kišobran uključuje egipatsko božanstvo. Egipćani su pravili suncobrane u znak zahvalnosti boginji neba Nut, koja je svojom senkom štitila stanovnike od vrućine, suše i žeđi. Svete kišobrane mogli su dotaknuti samo odabrani ljudi. Osim toga, i stanovnici Indije i Kine smatrali su pak da otvoreni suncobran simbolizuje nebeski svod.

Moderni kišobrani nastali su sredinom 19. veka kada je Samjuel Foks patentirao „paragon“, model s čeličnim okvirom i tkaninama poput svile, pamuka i lana – kao i mehanizmom koji je olakšao otvaranje.

Kako se Foksov kišobran otvarao puno lakše nego njegovi prethodnici od kitovih kosti ili trske, bilo je lakše ozediti prolaznike, a u zatvorenom prostoru rizik je bio još i veći. Najverovatnije je da je praznoverje nastalo u to vreme, kako bi se osvestila opasnost od povređivanja.

Autor: Pun kufer

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
trackback
3 godine prije

[…] post Jeste li znali: Zašto otvaranje kišobrana u kući donosi nesreću? appeared first on […]