12. Oktobra 2019.

Jesenja prehlada prođe za dva dana

Big Portal

ZAHLAĐENjE je po pravilu napunilo lekarske ordinacije. Na promenu vremena najosetljiviji su najmlađi, jer se virusi brzo šire u školskim klupama. Pedijatar u smeni pregleda u proseku oko 40 mališana, a najbrojnije su stomačne viroze, curenje nosa i kašalj, kao i upala uva. U ambulantama za odrasle tek očekuju veći priliv pacijenata, jer kada krenu viroze među školarcima šire se na celu porodicu.

Doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica, kaže da ozbiljnije simptomatologije još nema:

– Zasad nema visoke temperature, već tegobe brzo prolaze. Ako je reč o problemima sa stomakom, povraćanjem ili prolivom, obično traju dva, najviše tri dana. Ozbiljniji zdravstveni problem je bakterijska upala uva, jer je ona bolna i može da bude uzrok visoke temperature. U tom slučaju potrebni su antibiotici.

Doktor Jonev savetuje da bi se infekcije uha sprečile, dete bi trebalo naučiti da češće pere ruke, a da nos briše i čisti maramicom:

– Sa prvim dugotrajnim zahlađenjem, ove infekcije će da postanu teže i povećaće se broj dece koja traže lekarsku pomoć. Najbrojniji će biti pacijenti sa respiratornim virusima, ali biće i bakterijskih infekcija, naročito kod onih sa slabijim imunitetom.

Direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić, takođe potvrđuje da kod pacijenata još nema teže kliničke slike respiratornih infekcija, već da je uglavnom reč o prehladama:

– Respiratorne infekcije među odraslima još su sporadične i blage. Pacijenti, i stari i mladi, žale se uglavnom na curenje nosa, bol u grlu ili kašalj. Iz iskustva znamo da čim dođe do povećanja vlažnosti vazduha disajne tegobe postaju teže i prati će ih i visoka telesna temperatura.

Da bi se imunitet ojačao i da bi se telo pripremilo za predstojeću sezonu gripa potrebna je prevencija.

– Trebalo bi još da se koristi lepo vreme i da se što češće boravi na otvorenom, a ne da se sedi kod kuće ispred televizora i kompjutera – kaže dr Antić. – Važno je i fizički biti aktivan i voditi računa da je ishrana raznovrsna, bez rafinisanog šećera i teških masnoća.

Kroz ordinacije lekara opšte prakse ovih dana prolazi od 30 do 40 pacijenata, kada dođe do širenja virusa, procena je da će se njihov broj udvostručiti.

– Polovina narednog meseca je vreme kada simptomi respiratornih infekcija počinju da dominiraju – kaže dr Branka Antić. – Tada se dešavaju i bronhitisi i upale pluća, naročito među starijima.

VAKCINACIJA

U DOMOVIMA zdravlja najavljuju da će uskoro početi vakcinacija protiv sezonskog gripa. Na ovaj način trebalo bi da se zaštite starije osobe, hronično oboleli i trudnice. Vakcina se savetuje i svima koji teško podnose infekciju virusom gripa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare