Jerevan i Baku postigli dogovor o primirju od 18. oktobra - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Jerevan i Baku postigli dogovor o primirju od 18. oktobra

Jermenija i Azerbejdžan odlučili su da objave primirje od ponoći 18. oktobra, saopštilo je jermensko Ministarstvo spoljnih poslova.


“Republika Jermenija i Republika Azerbejdžan dogovorile su se o humanitarnom primirju koje počinje u ponoć po lokalnom vremenu 18. Oktobra”, navodi se u saopštenju.

Azerbejdžansko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je dogovor sa Jerevanom o uspostavljanju humanitarnog primirja.

Kako je navedeno odluka je donijeta u skladu sa zajedničkom izjavom predsjednika tri zemlje predsjedavajuće Minske grupe – Rusije, Francuske i SAD od 1. oktobra, izjave kopredsjednika Minske grupe OEBS od 5. oktobra i Moskovske izjave od 10. oktobra.

I Ministarstvo spoljnih poslova nepriznate Republike Nagorno-Karabah potvrdilo je spremnost da poštuje dogovor o primirju.

U međuvremenu, reporter RIA javlja da je u Stepanakertu, prijestonici nepriznate republike, mirno i da sirene za vazdušnu opasnost tokom dana nisu uključivane.

Prema odredbama Moskovske izjave prekid vatre iz humanitarnih razloga stupio je na snagu od 10. oktobra, ali se nije u potpunosti poštovao.

Podsetimo, sastanak u Moskvi je održan prošlog petka u “zatvorenom format”. Baku i Jerevan su se složili o prekidu vatre u Karabahu od podneva 10. oktobra. Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni. Strane su potvrdile nepromjenljivost formata pregovaračkog procesa. Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmjenu zarobljenika i tijela ubijenih.

(Sputnjik)

Danas objavljeno

U ponoć izborna tišina: Pravo glasa ima 3,3 mil. ljudi

M.

Vučić se sastaje danas sa Bilčikom, Nemecom i Saracinom

M.

Američki “udar obezglavljivanja” Moskve?; “Nadamo se da ne sumnjate”

M.

Ostavite komentar