4. Oktobra 2020.

Jerevan će upotrijebiti “sva sredstva” da zaštiti Jermene

Big Portal

Zanemarujući francuski pokušaj posredovanja, suprotstavljene strane su se sedmi dan gađale raketama i projektilima.

Broj žrtava popeo se na najmanje 230 u borbama oko Nagorno-Karabaha, etničke jermenske enklave unutar Azerbejdžana koja se otcijepila devedesetih godina.

Svaka strana je rekla da je uništila stotine tenkova one druge.

Azerbejdžanska strana tvrdi da je ostvarila pomak, a predsjednik Ilham Alijev uputio je čestitke vojnom komandantu zbog zauzimanja sela Karabaha.

“Azerbejdžanska vojska danas je podigla zastavu Azerbejdžana u Madagizu. Madagiz je naš”, objavio je Alijev na društvenim mrežama.

Zvaničnik jermenskog Ministarstva odbrane Artsrun Hovhanisijan rekao je da se situacija često mijenja. “U tako velikom ratu takve promjene su prirodne. Možemo zauzeti položaj, a zatim ga napustiti za sat vremena”, dodao je Hovhanisijan.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je rekao da se duž cijelog fronta vode žestoki sukobi i da imaju značajne gubitke u ljudstvu, i vojne i civilne.

“Veliki dio vojne opreme više nije upotrebljiv, ali naš naprijatelj još nije uspio da ostvari nijedan strateški cilj”, istakao je Pašinjan.

Jermenske snage do sada nisu ušle u rat zajedno sa snagama Nagorno-Karabaha, ali Pašinjan je rekao da se radi o nacionalnoj borbi uporedivši je s ratom sa otomanskom Turskom početkom 20. vijeka.

Njegovo Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Jermenija, kao garant bezbjednosti Nagorno-Karabaha, “preduzeti sve mjere” da spriječi “masovni pokolj” od strane Azerbejdžana i Turske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare