28. Oktobra 2021.

Jeftin antidepresiv pomaže u liječenju kovida u ranoj fazi?

Big Portal

Istraživači su testirali pilulu “fluvoksamin” koja se koristi za lečenje depresije i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, i koja je poznata po tome da smanjuje upalu, a zaključeno je da može imati obećavajuće rezultate u manjim istraživanjima, prenosi agencija AP.

Istraživači su podelili nalaze sa američkim Nacionalnim institutima za zdravlje, koji objavljuju smernice za lečenje, i sada nadaju “zelenom svetlu” Svetske zdravstvene organizacije.

“Ako SZO ovo preporuči, videćete da će to biti naširoko prihvaćeno”, izjavio je koautor studije dr Edvard Mils sa Univerziteta Mekmaster u Hamiltonu, dodajući da mnoge siromašne zemlje imaju lek koji je lako dostupan.

“Nadamo se da će to dovesti do mnogo spasenih života”, dodao je Mils. Pilula bi koštala 4,0 dolara za lečenje kovida 19.

Poređenja radi, tretmani antitelama koštaju oko 2.000 dolara, a Merkova eksperimentalna antivirusna pilula za kovid 19 je oko 700 dolara.

Istraživači su testirali antidepresiv na oko 1.500 dobrovoljaca u Brazilu koji su se nedavno zarazili koronavirusom i bili u riziku od teške kliničke slike zbog dijabetesa ili srčanih problema. Polovina je dobila antidepresive, druga polovina lažne tablete i bili su na posmatranju četiri nedelje.

U grupi koja je uzimala lekove, 11 odsto pacijenata je zahtevalo bolničko lečenje, dok je tako bilo sa 16 odsto pacijenata koji su uzimali lažne tablete.

Rezutati studije su objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, a nezavisni eksperti koji su nadzirali studiju su rekli da može i da se prekine pre vremena jer su rezultati bili jasni.

Ostaju otvorena pitanja o tome koja je najbolja doza, kao i da li bi i drugi pacijenti, koji nisu u velikom riziku da budu hospitalizovani, mogli da je koriste u lečenju kovida. Testiraju se i drugi lekovi koji bi mogli da pomognu u lečenju protiv kovida.

I dalje se istražuje lek protiv hepatitisa, dok su se neuspešnim pokazali ivermektin, metformin i hidroksihlorokin, navodi agencija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare