20. Jula 2021.

Jeff Bezos se vinuo u svemir: Najbolji dan ikada

Big Portal

Lansiranje je počelo malo iza 15 sati po našem vremenu i nakon toga je raketa uspješno lansirana u svemir.

Nakon desetak minuta kapsula se pomoću padobrana vratila i uspješno sletjela na Zemlju.

“Najbolji dan ikada”, rekao je Bezos nakon slijetanja.

Američki milijarder poletio je iz pustinje u zapadnom Teksasu. Devet dana ranije Bezosov britanski rival Richard Branson bio je član posade uspješnog inauguralnog suborbitalnog leta suparničke agencije Virgin Galactic iz Novog Mexica.

Bezosu se na putovanju pridružila astronautkinja Wally Funk, koja će s 82 godine postati najstarija osoba koja se vinula u svemir.

S njima je bio i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji će postati najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin.

Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, financijaš koji upravlja s Bezos Family Foundation i volontira kao vatrogasac.

New Shepard je 18, 3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom i nema astronauta Blue Origina.

Bransona je pak na putovanju pratio par pilota jer je Virgin Galactic svemirska letjelica s pilotima u kabini.

Putovanje u utorak važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog kurizma koji će, prema švicarskoj investicijskoj banci UBS, doseći 3 milijarde dolara godišnje kroz deset godina.

Još jedan milijarder, Elon Musk, planira poslati u potpunosti civilnu posadu na još ambiciozniji let u rujnu – višednevnu orbitalnu misiju njegove kapsule Crew Dragon.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare