11. Novembra 2021.

Jednostavni trikovi za dresuru psa kod kuće

Big Portal

Trening kod kuće može biti brz način za podsticanje pozitivnog ponašanja i smanjenje negativne energije kod novog člana porodice.

Unsplash

Ovo nije trik, ali je najvažniji okidač za trening. Šta želiš da tvoj pas nauči? Učenje više vještina odjednom neće pomoći psu da razumije granice, zato odaberi najnužnije i drži se toga.

Metode da pas izvrši komandu

Namami psa: Iskoristi poslasticu da nagovoriš psa na ponašanje koje želiš da dobiješ od njega. Na primjer, drži poslasticu iznad glave svog šteneta i pomakni je unazad. Štene će slijediti poslasticu i prirodno će pasti u sjedeći položaj.

Strpljenje: Pričekaj da se štene ili pas ponašaju samostalno. Kada pas nešto želi, može ispružiti šapu. Tada uhvati šapu i izgovoti glasovnu komandu, kako bi vremenom naučio da pruža šapu.

Modeliranje: Kada oblikuješ ili postavljaš tijelo svog psa u određeni položaj radi ponašanja, vršiš njegovo modeliranje, što zna biti veoma korisno.

Refleksno ponašanje: Ako želiš naučiti svog psa da hoda unazad, možeš brzo hodati prema svom psu u uskom hodniku. On neće imati drugog izbora, nego da se počne kretati unazad.

Oblikovanje: Učenje ponašanju kroz male korake, može biti način na koji se pas može uvježbati za složenije ponašanje, poput odlaska na mjesto.

Što god da je, obilježi i nagradi ponašanje. Ako štene sjedi, bilo namjerno ili ne, brzo ga pohvali i daj malu poslasticu. Vremenom će naučiti povezati riječ s ponašanjem.

Dodaj verbalni znak

Unsplash

Može biti zbunjujuće ukoliko štene napravi mnogo različitih stvari prije nego što uradi ono što tražiš od njega. Umjesto toga, pričekaj da štene recimo sjedne – ukoliko to želiš postići, a to ćeš postići tako što ćeš ga namamiti poslasticom. Tek kada uradi komandu koju želiš da ga naučiš, riječima iskaži šta tražiš od njega. Ponovi jasno i glasno riječ povezanu s tim ponašanjem, a zatim nagradi štene.

Ukloni mamac i drugu pomoć

Unsplash

Kada pas počne pokazivati dosljedno ponašanje vezano za komandu, počni izgovarati samo riječ ili verbalni znak. Postepeno, prestani se služiti nagradama i poslasticama, fokusiraj se samo na izgovorenu riječ. Daj svom psu nekoliko sekundi da obradi riječ. Može proći neko vrijeme dok on ne odreaguje, što je sasvim normalno. Kada potpuno ukineš slatkiše, uvijek ga možeš pomaziti, kako bi znao da je uradio tačnu komandu.

Promijeni nagradu

Unsplash

Ne želiš psu priuštiti poslasticu svaki put kada posluša naredbu. Zato, počni uklanjati nagradu polako i umjesto toga nudi usmenu pohvalu. Započni uklanjanjem svake četvrte ili pete poslastice. Ideja je polako ukloniti poslastice kao zadanu nagradu i zamijeniti ih pohvalama. Ponudi poslastice svako toliko kako bi psu bilo zanimljivo i kako bi bio motivisan za izvođenje ponašanja kada mu to zapovijediš. Cilj je postići njegovu poslušnost i pokornost u bilo kojoj situaciji. Povremeno će se desiti da kod sebe nemaš nagradu, a neophodno je da posluša određenu komandu, zbog čega se ne smiješ oslanjati na pomoć u vidu hrane.

Univerzalna priroda komande

Unsplash

Jednom kada štene ili pas počnu redovno izvršavati naredbu na osnovu verbalne komande, vrijeme je za generalizaciju ponašanja. Pokušaj, na primjer, naredbu „sjedi“ zatražiti od njega u parku za pse, gdje ima puno distrakcija. Psi možda neće odmah prepoznati naredbu izvan uobičajenog područja za trening, pa će redovno vježbanje na različitim mjestima pomoći psu da shvati univerzalnu prirodu komande. Drži puno poslastica pri ruci kada ovo vježbaš sa njim i polako prelazi samo na verbalne znakove.

Izvor: pawtracks.com

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare