Jednostavni trikovi kako da hranom podmladimo kožu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Jednostavni trikovi kako da hranom podmladimo kožu

Istraživanja pokazuju, da se njega kože ne temelji samo na kozmetičkim proizvodima.

Ishrana igra veliku ulogu u održavanju naše kože mladom i zdravom. Koža je najveći organ, pa je za zdravlje i vitalnost kože, potrebna pravilna ishrana bogata vitaminima i mineralima.

Unsplash

Doktorica Yoram Harth, dermatologinja je rekla da postoji hrana, koju treba redovno konzumirati, kako bi koža bila zdrava, vitalna i mladolika, te kako bi se usporilo starenje.

“Najvažniji sastojci pravilne ishrane za zdravu i lijepu kožu su visokokvalitetni proteini, vitamini i minerali poput vitamina C, B, cinka, magnezijuma i selena, koji su neophodni za obnovljanje kože i antioksidansi i omega masne kiseline, koje pomažu u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala”, objasnila je dr. Harth.

IuteCredit

Namirnice bogate selenom su: brazilski orah, riba i morski plodovi, meso, gljive, crna čokolada, mahunarke, voće i povrće poput bobičastog voća, avokada, urmi, banana, grožđa, grejpfruta, kivija, lubenice.

Namirnice bogate cinkom su: susam, sjemenke bundeve, gljive, indijski orah, slanutak/leblebija, grah, kikiriki, smeđa, riža, bijeli luk, špinat, sjemenke lana, grašak, tamna čokolada, indijski orah.

Namirnice bogate magnezijumom su: banane, trešnje, avokado, kupine, špinat, blitva, peršun, cvekla, heljda, soja, zobene pahuljice, bademi, orasi, sjemenke bundeve, kako, laneno sjeme, tamna čokolada, riba, mliječni proizvodi.

unsplash

Namirnice bogate B vitaminom: meso, jaja, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, mahunarke, zeleno lisnato povrće, riba, mliječni proizvodi, gljive, banana, grožđice, kikiriki, karfiol, mrkva.

Namirnice bogate C vitaminom: agrumi (narandža, limun, grejpfrut, limeta), paprika, kivi, bobičasto voće, brokula, kupus, špinat, karfiol.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Sedam zlatnih pravila za savršeno kuvanu tjesteninu

Vanja A

Jednostavan i brz recept za omiljene Jaffa keksiće

Vanja A

Napravite jesenju poslasticu – ušećerene jabuke

Vanja A

Ostavite komentar