Špinat je bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom, te brojnim oligoelementima potrebnim za održavanje ravnoteže zdravlja.
![](https://ultra.ba/wordpress/wp-content/uploads/2020/05/111176-d9f4c8d9f44a86353d5c4bfac0b5d3447589bf6c_642x428.jpg)
Sastojci:
- 1 kašika maslinovog ulja
- 2 pakovanja zaleđenog špinata
- ½ glavice crvenog luka, isjeckanog
- ½ kašičice origana
- ½ kašičice bosiljka
- 2 češnja bijelog luka, isjeckana
- 1 tegla sosa za špagete
- 1 ½ šolja vode
- 2 šolje svježeg sira
- 1 pakovanje (oko 200 gr) mozzarella sira, izrendanog
- ¼ šolje rendanog parmezana
- ½ šolje isjeckanog svježeg peršuna
- 1 kašičica soli
- 1/8 kašičice crnog bibera
- 1 jaje
- 200 gr tjestenine za lazanje
Postupak:
Zagrijati rernu na 175 C. U većem loncu na srednjoj temperaturi izdinstati špinat, luk, origano, bosiljak i bijeli luk na maslinovom ulju. Dodati sos za špagete i vodu, ostaviti da se kuha 20 minuta.
U većoj posudi pomiješati svježi sir, mozzarellu, parmezan, peršun, so, biber i jaje.
Malo sosa staviti na dno pleha. Složiti red nekuhane tjestenine za lazanje, a odozgo staviti sos. Ponovo staviti tjesteninu, pa prekriti sa ½ sosa i ½ mješavine sa sirom, ponoviti postupak dok se ne potroše sastojci, a zadnji sloj da bude sos.
Pokriti folijom i peći 55 minuta u prethodno zagrijanoj rerni. Skloniti foliju i peći još 15 minuta. Ostaviti da odstoji 10 minuta prije serviranja.
Prijatno!
Izvor: allrecipes.com
Ultra.ba