Jednostavan test prstima koji ponekad ukazuje na rak pluća - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Jednostavan test prstima koji ponekad ukazuje na rak pluća

Test “ogledanja” prstiju izvodi se tako što spojite dva kažiprsta, noktima da budu okrenuti jedan prema drugom

Test “ogledanja” prstiju izvodi se tako što spojite dva kažiprsta, noktima da budu okrenuti jedan prema drugom. Kada ih spojite, između dve nokatne ploče bi trebalo da postoji slobodan prostor.

– Ako tog prostora nema, a vaši prsti su blago zaobljeni, to onda može biti znak nekih vrlo ozbiljnih oboljenja kao što su tuberkuloza, sida, hepatitis ili rak pluća. – navodi Ema Norton iz Bupe, internacionalne zdravstvene kompanije.

“Nail clubbing” se naziva stanje kada čovek prilikom izvođenja testa nema slobodan prostor između dva nokta. Clubbing je zapravo skraćenica sačinjena od imena svih bolesti koje potencijalno možete imati ako nemate rupicu među noktima.

– Većina ljudi koji imaju karcinom pluća ni ne znaju za navedeni test, ali upravo vas on može upozoriti na mogućnost raka pluća. Test koriste medicinski stručnjaci kao delimičnu metodu potvrđivanja stanja, ali ga možete uraditi i sami jer traje samo nekoliko sekundi.

Zašto dolazi do oticanja prstiju kod bolesnika koji imaju rak pluća?

Naime, kako tvrde naučnici Univerziteta u Lidsu bolesti kao što su tumori i rak uzrokuju deset puta veću proizvodnju materije PGE2, koja pomaže u smirivanju upala u plućima, više nego što je ona potrebna telu. Tečnost se zatim skuplja u vrhovima prstiju i uzrokuje njihovo oticanje.

To oticanje se odvija u tri faze – u prvoj nokti postaju mekši, u drugoj dolazi do zakrivljenja noktiju, a treća faza podrazumeva zadebljavanje krajeva prstiju.

Danas objavljeno

Godine su samo broj: Deset anti-age navika za svakoga

Vanja A

Kako da junetina bude savršeno mekana

Vanja A

Pet pokazatelja da vam je tijelo puno toksina i tri načina da ih se oslobodite

Vanja A

Ostavite komentar