Kuhano vino ima svoj osnovni recept koji se može prilagođavati dodavanjem ili oduzimanjem količine svakog sastojka prema vlastitom ukusu i vrsti vina. Ukoliko je vino kiselije, dodaje se više šećera, ukoliko se želi mirišljavije vino dodaje se više cimeta i klinčića. U crveno kuhano vino može se naribati i malo korice narandže, što je manje tradicionalno, ali jednako ukusno.
Sastojci (za četiri osobe):
500 ml crnog vina
250 ml vode
50 g šećera
1 štapić cimeta
5 cijelih karanfilića
narandža
U dublju šerpu sipajte vino i vodu, pa dodajte šećer i začine. Očistite i iseckajte narandžu na kriške, pa ih ubacite u tečnost. Prokuhajte vino na umjerenoj temperaturi, i povremeno miješajte 10-ak minuta.
Šerpu zatim odložite da se prohladi, i nakon 15 minuta poslužite.
Izvor: Zadovoljna.rs