Ovog puta donosimo recept za jedne od najomiljenijih keksića, pa ne preostaje ništa drugo nego da provjerite imate li sve potrebne sastojke i krenete s pripremom.
Jaffa keksići bez imalo razmišljanja su jedni od onih kojima se uvijek vraćamo, te iako se u trgovinama mogu pronaći već spremni, postoji nešto posebno u onima koji dolaze iz kućne radinosti. Domaći Jaffa keksi imaju divan okus, prhki su i slasni, ali i neizmjerno jednostavni za napraviti, pa ono s čime ovog vikenda sigurno nećete pogriješiti jest recept koji donosimo u nastavku.
Biskvit:
- 4 jaja
- šećer
- 2 kašike glatkog brašna
- 2 kašike oštrog brašna
- naribana korica narandže
Žele:
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- šećer
- 400 ml soka od narandže
Čokoladni preljev:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 9 kašika biljnog ulja

Priprema:
Prvi korak zahtjeva 4 jaja i 4 kašike šećera koje ćete izmiksati mikserom te dobiti kompaktnu smjesu, a zatim u zasebnu posudu stavite brašno te naribajte narandžu. U prethodno dobivenu smjesu postepeno dodajte brašno i naribanu narandžu te sve vrijeme miješajte.
Kada ste sve promiješali, dobiveno stavite u tavu za kolače, a potom u rernu na 10-ak minuta. Kada je biskvit gotov, ostavite ga da se ohladi, a u međuvremenu u čisti lonac stavite prašak za puding, šećer, so i narandžim sok te konstantno miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete želatinastu smjesu.
Ohlađeni biskvit izrežite u krugove te na njega stavite dobivenu želatinu i ostavite da se skroz ohladi. Kao završni korak sve prelijte otopljenom čokoladom te vratite u frižider, a poslužite kada se čokolada u potpunosti stvrdne.
Izvor: fashion.hr