Jednostavan i brz recept za omiljene Jaffa keksiće - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Jednostavan i brz recept za omiljene Jaffa keksiće

Dolazak vikenda za mnoge označava savršen trenutak za uživanje u ukusnim slasticama koje će oduševiti apsolutno sviju.

Ovog puta donosimo recept za jedne od najomiljenijih keksića, pa ne preostaje ništa drugo nego da provjerite imate li sve potrebne sastojke i krenete s pripremom.

Jaffa keksići bez imalo razmišljanja su jedni od onih kojima se uvijek vraćamo, te iako se u trgovinama mogu pronaći već spremni, postoji nešto posebno u onima koji dolaze iz kućne radinosti. Domaći Jaffa keksi imaju divan okus, prhki su i slasni, ali i neizmjerno jednostavni za napraviti, pa ono s čime ovog vikenda sigurno nećete pogriješiti jest recept koji donosimo u nastavku.

Biskvit:

  • 4 jaja
  • šećer
  • 2 kašike glatkog brašna
  • 2 kašike oštrog brašna
  • naribana korica narandže

Žele:

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • šećer
  • 400 ml soka od narandže

Čokoladni preljev:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 9 kašika biljnog ulja

Priprema:

Prvi korak zahtjeva 4 jaja i 4 kašike šećera koje ćete izmiksati mikserom te dobiti kompaktnu smjesu, a zatim u zasebnu posudu stavite brašno te naribajte narandžu. U prethodno dobivenu smjesu postepeno dodajte brašno i naribanu narandžu te sve vrijeme miješajte.

Kada ste sve promiješali, dobiveno stavite u tavu za kolače, a potom u rernu na 10-ak minuta. Kada je biskvit gotov, ostavite ga da se ohladi, a u međuvremenu u čisti lonac stavite prašak za puding, šećer, so i narandžim sok te konstantno miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete želatinastu smjesu.

Ohlađeni biskvit izrežite u krugove te na njega stavite dobivenu želatinu i ostavite da se skroz ohladi. Kao završni korak sve prelijte otopljenom čokoladom te vratite u frižider, a poslužite kada se čokolada u potpunosti stvrdne.

Izvor: fashion.hr

Danas objavljeno

Kiseliš, slaniš i slatkiš: Sva lica luka

Vanja A

Šarenilo na tanjiru: Slatko, a lako

Vanja A

Humus: Najzdraviji namaz na svijetu

Vanja A

Ostavite komentar