Jednomjesečno putovanje po Evropi u solarnom vozilu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Jednomjesečno putovanje po Evropi u solarnom vozilu

Električni automobili privlače sve više pažnje, a tim studenata s Univerziteta Ajndhoven je napravio korak prema budućnosti tako što je odlučio krenuti na evropsko putovanje u solarnom vozilu.


Ovaj projekt je posebno interesantan zbog činjenice da se radi o vozilu koje zapravo predstavlja “dom na točkovima” koji nudi prostor za život te je opremljen tušem, ležajevima za spavanje, kuhinjom i infotejnnment sistemom.

Pokretni dom pod nazivom Stela Vita je dizajnirao tim ambicioznih stundenata nazvan Solar Tim, koji radi u smjeru održive budućnosti koja se oslanja na solarnu energiju. Dosad su studenti dizajnirali nekoliko vozila na solarni pogon uključujući automobil Stela Vi s pet sjedišta, koji je legalan za cestovnu vožnju.

World's First Solar Powered Mobile Home to Go on 1,800 Mile Journey -  autoevolution

Najnovije solarno vozilo je nazvano Stela Vita, koje je takođe legalno za cestu. Njegova glavna karakteristika je krov koji se može proširiti pomoću električnog sistema. Sistem u suštini gura krov prema gore, a dva dodatna panela se izvlače čime se povećava solarna površina na 17,5 kvadratnih metara. To je dvostruko više u odnosu na formu vozila kada je u pokretu. Unutrašnjost je namijenjena za dvije osobe, ugodna je za život, sadrži sofu, sto, krevet i kuhinju.

Eindhoven students built self-sustaining solar camper | NL Times
1

Infotejnment sistem je spojen sa svim dijelovima vozila te može poslužiti za praćenje potrošnje energije.

Tim studenata sada planira putovanje do južnog vrha Španije te druženje s ljudima tokom putovanja. Putovanje će biti dugo 2.896 kilometara i trajat će mjesec dana. Studenti će posjećivati i univerzitete u nadi da će inspirisati druge studente da se posvete inovacijama, a sastaće se i s političarima u svrhu promocije borbe protiv klimatskih promjena.

Domet vozila iznosi više od 730 kilometara dnevno.

Studenti planiraju proizvesti i prvi komercijalni automobil na solarni pogon te tvrde da su blizu realizacije ovog projekta.

Glassrpske.

Danas objavljeno

Modeli automobila starih pet godina kojima najsporije pada vrijednost

Vanja A

Bez straha od mraka: Intelli-Lux LED® svjetla iz Opela

Vanja A

Novi Range Rover stigao u modernijem ruhu, tehnološki napredniji nego ikada ranije

Vanja A

Ostavite komentar