Jednokratna pomoć Vlade za socijalno ugrožene i nezaposlene borce - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Jednokratna pomoć Vlade za socijalno ugrožene i nezaposlene borce

Tekući javni poziv za novčanu pomoć kategoriji socijalno ugroženih boraca odnosi se isključivo na socijalno ugrožene, nezaposlene borce od prve do pete kategorije, mlađe od 60 godina.

Ovo je rečeno danas na sastanku premijera RS Radovana Viškovića i predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića.

Ovaj javni poziv traje do 5. maja. Prema pravilima javnog poziva, borci koji ispunjavaju uslove trebaju podnijeti zahtjev za pomoć gradskim, odnosno opštinskim odjeljenjima, nadležnim za boračko invalidsku zaštitu.

Kako je iznesno na sastanku, od otvaranja javnog poziva do danas zaprimljeno je 6.839 zahtjeva za dodjelu novčane pomoći.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, razgovarano je i o više tekućih aktivnosti Vlade koje se odnose na boračko ivalidsku zaštitu, sa posebnim osvrtom na projekte samozapošljavanje boraca i jednokratnoj podršci za kategoriju nezaposlenih socijalno ugroženih boraca.

Višković je istakao da će program samozapošljavanja nezaposlenih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, omogućiti zapošljavanje 1.334 osobe. Zbog velikog odziva, za ove namjene iz ovogodišnjeg republičkog budžeta biće izdvojeno osam miliona KM, umjesto prvobitno planirana tri miliona KM. Ujedno, ovo je do sada najveći izdvojeni iznos za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca.

Tokom sastanka, Višković je ukazao da je, i pored ekonomskih posljedica pandemije korona virusa, omogućena redovna i nesmetana isplata boračkih izdvajanja po ostvarenim i stečenim pravima, te da su početkom ove godine invalidnine povećane za tri odsto. Takođe, predsjednik Vlade RS iznio je podatak da su invalidnine od 2013. godine do danas ukupno uvećane za 20,3 odsto.

Takođe, naglašeno je da se iz republičkog budžeta za godišnji borački dodatak izdvaja 9,96 miliona KM, dok se 65 miliona KM izdvaja za isplate mjesečnih boračkih dodataka, na koje pravo imaju borci od 1. do 5. kategorije sa navršenih 60 godina života.

Danas objavljeno

Erdogan tvrdi i dokazaće – “Licemerje”

M.

Sutra počinju pregovori

M.

Direktan sudar: Među povrijeđenim i dvoje djece

M.

Ostavite komentar