9. Septembra 2022.

Jedna vrsta paprike sprječava srčani udar i razbija trombove: Efikasna i kod bolova

Big Portal

Najpoznatija vrsta čili paprike bila je predmet istraživanja mnogih iscelitelja, među njima i doktora Ričarda Šulca. Svi oni su bili zadivljeni lekovitim svojstvima koja ova sorta paprike poseduje.

I sam Šulc je priznao da za 35 godina karijere zahvaljujući kajenskoj paprici nije izgubio pacijenta koji je doživeo infarkt. On je koristio šoljicu čaja od kajenske paprike (kašičica na šoljicu vode) za pacijente koji su još bili pri svesti. Nakon jednog minuta, bili su živi i sigurni.

Najbitnije je da kajenska paprika ima minimalno 90.000 Skovil jedinica po lestvici za merenje ljutine. Potražite je u većim supermarketima, orijentalnim ili bio-prodavnicama.

U slučaju da blizu imate ovakvu čili papriku, bolesniku treba dati mešavinu jedne male kašičice kajenske paprike pomešane u čaši vode da popije, naravno, pacijent mora biti pri svesti. U slučaju da je osoba u nesvesti, možete koristiti ekstrakt kajenske paprike – nakapajte bolesniku par kapi ispod jezika.

Ova namirnica deluje tako što pojačava puls i dovodi krv u sve delove tela i balansira cirkulaciju. Deluje hemostatički, odmah zaustavlja krvarenja iz rana i pomaže u oporavku srca.

Osim kod srčanih bolesnika, ova vrsta paprike pomaže i u sprečavanju trombova.

Naučna studija iz 2018. je pokazala da kapsaicin u kajenu ima moćna antikoagulantna i antiinflamatorna svojstva i da konzumiranje kajenske paprike u prahu može sprečiti da se trombociti zgrudavaju i formiraju krvne ugruške. Studija otkriva da se antikoagulantno dejstvo kajenske paprike može ponašati slično leku za razređivanje krvi Varfarin.

Da biste koristili ovaj ljuti začin, kupite mlevenu kajensku papriku i pospite je po hrani. Ili možete iseckati cele kajenske paprike da napravite čili vodu, čili ulje ili salsu. Ako ne volite začinjenu hranu, probajte dodatak kajenskog paprike u obliku suplementa u kapsuli, ali obavezno konsultujte svog lekara pre nego što ga isprobate.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare