Jedna vrsta kafe ima štetno dejstvo na organizam, otkrila nova studija - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Jedna vrsta kafe ima štetno dejstvo na organizam, otkrila nova studija

Godinama se govori o kafi i njenim zravstvenim prednostima, ali postoje i negativni efekti koji se ispoljavaju nakon konzumacije ovog mnogima neizbežnog i omiljenog napitka.

Neki smatraju da je odlična za nizak pritisak, pamćenje, dok drugi je dovode u vezu sa rizikom od pojave kardiovaskularnih obolenja. Kako je ovo ne samo omiljeni, već obavezni napitak za mnoge, bez kog ne mogu da započnu dan, nije nelogično što se skoro svakodnevno istražuje utucaj kafe na zdravlje.

Pa tako jedna nova studija sugeriše da bi određena vrsta kafe mogla da ima štetno dejstvo na nas. Stručnjaci su naveli da jako pržena kafa može da uspori varenje i stvori stomačne tegobe.

“Postoje dokazi da kafa različitog stepena pečenja utiče na varenje na različite načine. Na primer, jako pržena kafa može donekle da blokira varenje, da ga uspori. Dok će slabije pržena kafa, naprotiv, ubrzati varenje”, objasnio je nutricionista i dodao da su posledice konzumiranja ovakvog napitka nadimanje, gastritis, pa i gojenje.

Preporuka stručnjaka je da se ovakva, jako pržena kafa ne kombinuje sa obilnim i nutritivno jakim obrocima. Ako volite ovakvu kafu jačeg ukusa koja se dobija dužim prženjem zrna, najbolje je da je pijete između obroka, savet je nutricioniste.

Neka od ranijih studija je ukazala da preterivanje u kafi može da poveća rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Kolač s višnjama koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Meksička hrana: Spoj nespojivog – slatkog i začinjenog

Vanja A

Ishrana na poslu: Najveće greške koje pravimo dok jedemo u kancelariji

Vanja A

Ostavite komentar