Jedna španska policijska služba koristi dronove u kažnjavanju vozača - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Jedna španska policijska služba koristi dronove u kažnjavanju vozača

Dronovi su gotovo svuda, a njihova upotreba u saobraćaju sve je rasprostranjenija. Najnovija vest dolazi iz Španije gde su dronovi otkrili deset prekršaja nakon što su tokom vikenda nadzirali 530 vozila.

Ovo je objavila španska drumska policija, Guardia Civil. Operacija je izvedena na različitim deonicama puteva N-432 i N-IV u provinciji Kordoba u Andaluziji. Bespilotnim letelicama je upravljalo osoblje iz Odeljenja za vazdušne resurse Glavne uprave za saobraćaj i Grupe za dronove saobraćajne policije.

Kako prenosi Revija HAK, praćeni su putevi s najvećom stopom nesreća, poput N-432 između Kordobe i Kero Murianoa, deonice s velikim brojem motocikala, automobila i biciklista. Uz to, bespilotne letelice su nadzirale put N-IV između Kordobe i Alkolee, dela koji je zaštićeni biciklistički deo, jer je to popularna biciklistička ruta. Na deonici je primenjena posebna oznaka površine puta koja upozorava vozače drugih vozila da budu izuzetno oprezni i pažljivi s ovom ranjivom grupom. Neki od vozača su zaustavljeni na licu mesta, dok su druge obrađivale nadležne vlasti.

Dronovi lebde na nadmorskoj visini od 120 metara. Oni prvenstveno služe za nadzor saobraćaja na deonicama s najvećim rizikom za ranjive učesnike u saobraćaju, poput biciklista, motociklista i pešaka.

Uređaji se koriste i za uočavanje slučajeva distrakcije vozača jer im njihov ugao gledanja omogućava da vide da li vozač koristi pametni telefon. Bespilotne letelice su veoma prikladne za operacije u kojima se nadzire velik broj vozila, kao i za dopunjavanje helikopterskih zadataka. Koriste se i u hitnim slučajevima koji ozbiljno utiču na saobraćaj i bezbednost učesnika u saobraćaju.

Izvor:Revijahak.hr

Danas objavljeno

Toyota Yaris Cross stigao u Srbiju

Zeljka

Rebell CPR S

Zeljka

Uskoro Boldmen CR 4

Zeljka

Ostavite komentar