Jedna sasvim atipična Alfa – italijanski proizvođač sjeća se koncepta Carabo iz 1968. - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Jedna sasvim atipična Alfa – italijanski proizvođač sjeća se koncepta Carabo iz 1968.

Tokom svoje istorije, koja seže skoro do početka 20. veka, Alfa Romeo je lansirao mnoge proslavljene modele automobila, ali i neka konceptna vozila koja i danas oduzimaju dah.

Tokom svoje istorije, koja seže skoro do početka 20. veka, Alfa Romeo je lansirao mnoge proslavljene modele automobila, ali i neka konceptna vozila koja i danas oduzimaju dah.

Jedan od takvih automobila je koncept Carabo iz 1968. godine. Ovaj jedinstveni auto dizajnirao je čuveni Marcelo Gandini, koji potpisuje i brojne Lamborghinijeve modele.

Koncept karakteriše klinasti oblik i izuzetno niska silueta, tipična za tadašnje supersportske automobile. Ofarban je u specifičnu nijansu zelene, uz fluoroscentne narandžaste i sive detalje na karoseriji, dok se vrata otvaraju nagore.

Pogon dobija od centralno postavljenog 2.0 litarskog V8 motora koji se vrti do čak 10.000 obrtaja i koji proizvodi 233 ks (172 kW) i razvija 200 Nm.

Snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću 6-brzinskog manuelnog menjača, a auto do stotke stiže za manje od 6 sekundi, pre nego što dostigne maksimalnih 250 km/h.

Alfa Romeo Carabo debitovao je na Sajmu automobila u Parizu 1968. godine, a auto je trenutno u posedu odeljenja FCA Heritage i obično je izložen u Alfinom muzeju “Museo Storico” u Arezeu.

Zaljubljenici u klasične sportske automobile imali su priliku da ga krajem juna vide uživo, na otvorenom prostoru, u okviru tradicionalne manifestacije “Concours d’Elegance – Chateau de Chantilly” koja se održava na 50-ak km od Pariza.

B92

Danas objavljeno

Audi je predstavio zadnju seriju svog najatraktivnijeg modela

Vanja A

Kupci frustrirani: Moraju da čekaju do 30 mjeseci na isporuku novih modela

Vanja A

Motorola je napravila električni automobil 20 godina pre kompanije Tesla

Vanja A

Ostavite komentar