29. Juna 2022.

Jedna od najvećih presuda za korupciju u BiH: Osuđena dvojica državnih službenika

Big Portal

Osim toga, Sud Bosne i Hercegovine je naložio oduzimanje nezakonito stečene imovine vrijedne 60.000 KM.

Osuđeni su zbog zloupotrebe položaja i reketiranja hodočasnika Italijana u Međugorju. Riječ je o najvećoj presudi u posljednjih pet do deset godina za ovu vrstu krivičnih djela.

Iz Suda Bosne i Hercegovine bi trebali danas objaviti detalje presude.

Boris Kordić je bio šef Terenske kancelarije Službe za poslove sa strancima, dok je Josip Kvesić bio inspektor u ovoj Službi. Bili su optuženi da su sa direktoricom firme Vlamon iz Čitluka Vlatkom Puljić od 2012. do 2014. počinili krivična djela kojima su oštećeni uglavnom strani državljani.

Kordić se teretio i za navodno prisluškivanje bivše glavne tužiteljke Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTV) Ružice Jukić.

Visoke zatvorske kazne u predmetima teških krivičnih djela su rijetke. Među njima je i ona prošlogodišnja kada je Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno na devet godina zatvora osudio bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemala Čauševića zbog primanja dara i drugih oblika koristi, pranja novca i zloupotrebe položaja. Osim toga, oduzeta mu je imovina vrijedna 1,7 miliona KM, prenosi klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare