7. Maja 2022.

Jedna od najstarijih žena na svijetu, uvijek je jela isti doručak – ljekari vjeruju da je zato dugo živjela

Big Portal

Već i ptice na grani znaju da ono što za doručak unesemo u naš organizam igra bitnu ulogu za naše zdravlje i dugovečnost. On čak može pomoći i u smanjenju masnog tkiva na stomaku te jačanju imuniteta, što bi možda moglo biti ključna komponenta za dug i zdrav život.

Toga se pridržavala i Suzana Musat Džons, jedna od najstarijih žena na svetu koja je imala tačno određenu hranu za doručak verujući da svoju dugovečnost duguje upravo njemu.

Prema tumačenju pojedinih stručnjaka, razlog zbog kojeg je Džons doživela 117 godina je taj što je svakoga dana jela suvo meso.

Džons je rođena u julu 1899. godine, a preminula je 2016., nakon što je proslavila svoj 117. rođendan. Njena rutina do kraja je ostala ista – za doručak koji je bio u 10:30 ujutro, uvek bi jela kajganu sa suvim mesom.

Suvo meso je dobar izvor proteina i bogato je mnogim vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe, vitamin B12, fosfor i folne kiseline. Nutrijenti kompleksa vitamina B pomažu u prevenciji infekcija i poboljšavaju zdravlje ćelija. Oni takođe pomažu i da različiti enzimi funkcionišu pravilno, uključujući oslobađanje energije iz ugljenih hidrata i masti i razgradnju aminokiselina. Vitamin B takođe pomaže u transportu kiseonika i hranljivih materija koje su ključ energije.

Takođe, Klinika Klivlend ističe kako suvo meso sadrži selen – mineral koji aktivira određene proteine ​​povezane sa prevencijom raka, ali i dobru količinu cinka, koji pomaže u kontroli aktivnosti gena.

Ipak, važno je napomenuti da sa suvim mesom, kao i sa svim, ne treba preterivati kako ne bi izazvali neke kontraefekte, a na ovo bi naročito trebalo da pripaze osobe koje imaju problem sa srcem.

Iako je suvo meso bilo obavezan sastojak doručka Džonsove, ostatak dana nije ga uzimala. Ostali obroci podrazumevali su voće za ručak, a zatim večeru u 17:30 sati koja se sastojala od mesa, povrća i krompira.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare