"Jedna nacija, dve države"; Stvaraju zajedničku vojsku? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Jedna nacija, dve države”; Stvaraju zajedničku vojsku?

Ankara i Baku pregovoraju o stvaranju zajedničke turkijske vojske, prenosi Sputnjik Azerbejdžan, pozivajuc´i se na predsednika turskog parlamenta.

“Predsednik Velike nacionalne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop izjavio je tokom konferencije za štampu u azerbejdžanskom gradu Gandži da Turska i Azerbejdžan pregovaraju o stvaranju zajedničke turkijske vojske”, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi agencija, u okviru dogovora održavac´e se i vojne vežbe dveju zemalja.

“Naša ideja je – jedna nacija, dve države. I tako c´e biti zauvek. S tim u vezi, bilo je mnogo pregovora i dogovora”, dodao je.

Prvi trilateralni sastanak predsednika parlamenata Azerbejdžana, Turske i Pakistana Sahibe Gafarove, Mustafe Šentopa i Assada Kajsera održan je u utorak u Bakuu.

Nakon trilateralnog sastanka, šefovi parlamenata potpisali su Bakinsku deklaraciju. Oružane snage Azerbejdžana i Turske vec´ su krajem juna izvele zajedničke taktičko-specijalne vojne vežbe u Nahičevanskoj autonomnoj republici.

Tom prilikom strane su saopštile da je produbljivanje tursko-azerbejdžanske saradnje u vojno-industrijskoj sferi predviđeno Šušinskom deklaracijom koju su zemlje potpisale 15. juna. Inače, deklaracija je potpisana u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu i tiče se različitih oblasti saradnje između Ankare i Bakua, posebno obaveza u oblasti odbrane i uzajamne pomoc´i.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar