31. Maja 2022.

Jedna i po do tri i po šoljice dnevno – manji rizik od smrti

Big Portal

Kineski naučnici sa Južnog medicinskog univerziteta u Guangdžou koristili su podatke iz upitnika o zdravstvenom ponašanju i istraživanja “Ju-Kej bajobenka” kako bi procijenili povezanost konzumiranja kafe zaslađene šećerom i nezaslađene sa smrtnošću od opštih i specifičnih uzroka.

Oko 171.000 aktera studije iz Velike Britanije, bez poznatih srčanih bolesti ili raka, dobilo je nekoliko pitanja o prehrani i zdravstvenom ponašanju kako bi se utvrdile navike konzumiranja kafe.

Autori su otkrili da su tokom sedmogodišnjeg perioda praćenja lica koja su pila bilo koju količinu nezaslađene kafe imala od 16 do 21 odsto manji rizik od smrti od onih koja nisu konzumirala ovaj napitak.

Takođe, lica koja su pila jednu i po do tri i po šoljice kafe zaslađene šećerom dnevno imala su 29 do 31 odsto manje šanse da umru od onih koja nisu unosila kafu. Autori studije primjećuju da su odrasli koji su pili kafu zaslađenu šećerom u prosjeku dodavali jednu čajnu kašičicu šećera po šoljici.

Iako kafa ima kvalitet koji bi mogao povoljno da utiče na zdravlje, ostale, teže mjerljive varijabile kao što su stil života, prehrana i drugi faktori mogu uticati na konačne rezultate, ističe se u časopisu “Anals of internal medisin” . Autori studije napominju da su podaci o učesnicima istraživanja stari najmanje 10 godina i da su prikupljeni u Velikoj Britaniji, u kojoj je čaj jednako popularan napitak.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare