Jedna evropska zemlja razmišlja o totalnom zaokretu: Ovaj sistem treba napustiti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Jedna evropska zemlja razmišlja o totalnom zaokretu: Ovaj sistem treba napustiti

Španski premijer Pedro Sančez pozvao je evropske kolege na raspravu o tome treba li kovid-19 da počne da se tretira kao endemska bolest, odnosno grip.

Razlog zbog čega Španci razmišljaju o promeni pristupa je drastični pad stope smrtnosti nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom. Predlog španskog premijera je da se napusti sistem detaljnog praćenja novih zaraženih i njihovih kontakata te da se primenjuje monitoring kao u slučaju gripa.

Ali, kako piše Jutarnji list, pitanje je da li se ležernije epidemiološke mogu implementirati u grupi epidemiološki neuspešnih članica EU, među kojima je u zadnjem talasu definitivno i Hrvatska.

“Verujem da imamo uslove za oprezno lagano otvaranje debate na tehničkom nivou i nivou zdravstvenih profesionalaca i evropskom nivou o proceni evolucije bolesti kroz više parametara“, izjavio je Sančez za Kadena SER radio.

Španski premijer je potvrdio i da je njihov zdravstveni sistem već pripremio predlog novog sistema monitoringa u kojem više neće biti potrebno da se beleži svaka nova infekciju, kao i da ljudi sa simptomima neće nužno biti testirani. Drugim rečima, Španci pripremaju prelaz s univerzalnog nadzora epidemije, na ograničeni nadzor, kao što se čini kad je u pitanju širenje gripa.

Vlast je već smanjila periode nužne izolacije, a odustali su i od karantina celih razreda u školama.

Danas objavljeno

Milanović: Ukrajina nije jedina kriza

M.

Banjalučki osnovci stigli kući sa Jahorine, u hotelu ne odgovaraju na pozive

M.

Skoro 900.000 domova bez struje, pet žrtava oluje

M.

Ostavite komentar