10. Aprila 2022.

Jedino mjesto na svijetu sa kog zalazak sunca možete da gledate dva puta

Big Portal

Ali za one koji imaju sreće da budu u Dubaiju, pored Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, moguće je da vide zalazak sunca dva puta za manje od jednog minuta. Sve dok ste u staklenom liftu nebodera u Dubaiju.

Zgrada je toliko visoka, da možete gledati zalazak sunca sa zemlje, a potom da se popnete liftom uz zgradu i da na vrhu ponovo gledate zalazak sunca.

Ovaj neboder u obliku igle visok je više od 828 metara i može se videti sa udaljenosti od 60 milja. Izgradnja tornja počela je 2004. godine na vrhuncu procvata Dubaija. Osim što je najviša zgrada na svetu, ima i najviše spratova i najviše je popunjena. Staklena i čelična spoljašnjost tornja pokrivala bi 17 fudbalskih terena ako bi bila postavljena ravno, a nekim radnicima bi trebalo između šest i osam nedelja za čišćenje. Sistem za hlađenje proizvodi dovoljno kondenzacije da napuni 20 olimpijskih bazena godišnje.

Radovi na Burdž Kalifi počeli su 2004. godine i brzo su nastavljeni. Ponekad su se novi spratovi dodavali skoro svaka tri dana, što je odražavalo ambiciozni pokušaj Dubaija da se tokom nekoliko godina preoblikuje iz male pustinjske ispostave u kosmopolitski urbani gigant prepun nebodera.

Dvostruki zalazak sunca možete pogledati na ovom klipu:

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare