18. Oktobra 2021.

Jedini rudnik dijamanata na svijetu u kome ako ga pronađete vaš je!

Big Portal

Prvi dijamant na ovom mestu je pronađen 1906. godine, a pronašao ga je lokalni farmer koji je posedovao deo današnjeg parka. Pokušaji da se park pretvori u komercijalni rudnik trajali su dugo i završavali neuspešno, sve dok ga 1972. godine nije kupila savezna država Arkanzas i pretvorila u javni rudnik, prenosi punkufer.hr.

Čak i zastava Arkanzasa ima na sebi oblik dijamanta, a dijamant se nalazi i na kovanici savezne države. Tokom predsedničke inauguracije 1994. godine, Hilari  Klinton na ruci je nosila žuti dijamant pronađen upravo ovde.

 

U parku postoje redovni rudari od kojih su se neki čak i preselili kako bi bili bliže parku. Neki već imaju i zavidnu kolekciju dijamanata, a upitani šta će sa njima, odgovaraju da ih čuvaju za penziju.

Ali, koliko dijamanata se uopšte pronađe ovde? U proseku, neko ga pronađe svaki dan. Otkako je ovaj rudnik otkriven, pronađeno je preko 30 000 dijamanata. Od toga čak 10 njih spada u najveće dijamante ikad pronađene u SAD-u, a njih hiljadu imalo je više od jednog karata.

Posetioci parka pretražuju polje od 37 hektara u potrazi za raznim stenama, mineralima i dragim kamenjem, a sve što nađete možete da zadržite. Za pretraživanje možete poneti svoju rudarsku opremu ili iznajmiti alate iz parka.

U sklopu parka nalazi se i centar u koji možete odneti kamen koji pronađete. Tu će vam ga izvagati i identifikovati. Premda vode statistiku pronalazaka i redovno objavljuju podatke o pronađenim dijamantima, ukoliko pronađete dijamant s više od jednog karata, upozoriće vas da to ne obavljujete na društvenim mrežama. Kako kažu, „Ako pronađete dijamant, ljudi će pronaći vas.“

Ko nađe njegovo! Jedini rudnik dijamanata na svetu u kome svako može da traži drago kamenje

Broj ulaznica na dnevnom nivou je ograničen na oko hiljadu posetilaca, a u idiličnoj prirodi vlada prilično pitoma atmosfera.

Ovde možete uživati i u jahanju konja, vožnji čamca, planinarenju, igranju golfa, planinskom biciklizmu, plivanju i ronjenju…

(24sedam.rs)

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare