Jedini koga je Facebook morao da hakuje - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Jedini koga je Facebook morao da hakuje

Na američkom sudu je na 75 godina zatvora osuđen je Baster Ernandez, dugogodišnji zlostavljač kojeg su zaposleni u Facebooku smatrali “najgorim kriminalcem” koji je koristio njihovu platformu.

Ernandez, sada 29-godišnjak, na mreži je bio poznat po svom nadimku “Brian Kil”, a sa zlostavljanjima je počeo još 2014. godine.

On bi putem Facebooka kontaktirao maloletnice, pri čemu su neke imale samo 12 godina, pa bi im govorio da se dokopao njihovih golih fotografija koje su slale drugim osobama putem interneta.

Kada bi naišao na žrtve koja bi mu poverovale, od njih je tražio da mu šalje gole fotografije i video-snimke. Pri tome ih je ucenjivao objavom njihovih fotografija, ali pretio im je i smrću, silovanjem, govorio da će ubiti članove njihove porodice, baciti bombe na škole u koje pohađaju itd.

Njegovo zlostavljanje je trajalo najmanje tri godine, a nekim je žrtvama govorio da želi da postane “najgori sajber terorista na svetu”. Kako bi se zaštitio od policije, koristio je kombinaciju privatnog operativnog sistema Tails i Tora, čime je uspešno maskirao svoju IP adresu.

Kako ga je Facebook hakovao?

Uhvaćen je 2017. godine i to na prilično neobičan način. Naime, osim FBI-a koji je već primio više prijava protiv njega, u lov na Ernandeza uključio se i Facebook koji je, verovali ili ne, unajmio i dobro platio usluge jedne kompanije za sajber sigurnost koja je pronašla način kako da hakuje zlostavljača.

Putem posrednika Facebook je obavestio FBI o sigurnosnom propustu u video playeru, a oni su tu informaciju iskoristili i poslali mu video-snimak (za koji je mislio da ga šalje jedna od žrtava) sa posebnim kodom, zahvaljujući kom su se napokon dokopali njegove IP adrese.

Nakon hapšenja i kada se saznala uloga Facebooka u tome, iz te su kompanija tvrdili kako je to jedini put u istoriji da su učestvovali u hakovanju nekog svog korisnika.

Rekli su da je Ernandez koristio sofisticirane metode kako bi sakrio svoj identitet, pa su zato morali da preduzmu nesvakidašnje mere kako bi zaštitili žrtve.

Prema podacima sa suđenja, Ernandez je zlostavljao ili pokušao da zlostavlja čak 375 maloletnica, zbog čega bi sledećih više od 70 godina trebalo da provede iza rešetaka.

Danas objavljeno

Pojavile su se zvanične fotografije Oppo K9 Pro telefona

Vanja A

GoPro Hero10 Black omogućava snimanje 5.3K videa @60fps i ima novi GP2 čipset

Vanja A

Otkrivena statua posvećena osnivaču bitkoina u Budimpešti

Vanja A

Ostavite komentar