Jedini aerodrom u Srpskoj i još 19 vojnih lokacija knjižiće se na državu BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Jedini aerodrom u Srpskoj i još 19 vojnih lokacija knjižiće se na državu BiH

Državna imovina bi, pored Velikog Žepa, moglo postati i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS – Mahovljani, nadomak Laktaša.

Na teritoriji Republike Srpske je 20 vojnih lokacija na 8.200 hektara koje bi mogle biti uknjižene na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine. Jedna od ključnih je Veliki Žep kod Han Pijeska za koju je, nakon odluke o knjiženju, Pravobranilaštvo RS uložilo apelaciju, a Ustavni sud BiH odbacio.

Državna imovina bi, pored Velikog Žepa, moglo postati i pet komunikacijskih čvorišta na potezu od Prijedora do Trebinja, osam kasarni među kojima Kozara u centru Banjaluke, nekoliko skladišta naoružanja, od kojih su najznačajniji Kula jedan i dva u Mrkonjić Gradu, te jedini aerodrom u RS – Mahovljani, nadomak Laktaša.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, poručio da je pritisaka bilo i ranije, ali bezuspješnih:

“Republika Srpska je bila izložena ogromnim pritiscima od 2012. i 2013. godine da to prenese i nije prenijela.”

Dalje izbjegavanje bilo bi praktično nemoguće jer je Milorad Dodik stavio potpis na dokument kojim se proces knjiženja nastavlja, mišljenja je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić:

“U Programu reformi, koji je potpisan, stoji vrlo jasno da će se nastaviti knjiženje vojne imovine BiH, potpisan je i na toj stranici, a nigdje ni u jednoj rečenici ne stoji nikakvo rješenje.”

Sličan odgovor stigao je i iz Ministarstva odbrane:

“Pitanje knjiženja perspektivne vojne imovine će se nastaviti kontinuirano rješavati. Ovo pitanje je kao jedan od zadataka definisano i u dokumentu Program reformi.”

Iz sjedišta NATO-a za N1 su potvrdili da, nakon ulaska u MAP, važno je završiti proces knjiženja perspektivne vojne imovine na nivo države:

“Sa zadovoljstvom ćemo pozdraviti zvaničnike BiH u sjedištu NATO-a na raspravama o saradnji NATO-a i regionalnoj sigurnosti. Mi i dalje podržavamo vlasti Bosne i Hercegovine u njihovim naporima da državi registriraju nepokretnu vojnu imovinu.”

Perspektivnih lokacija na području Bosne i Hercegovine je ukupno 57, proces knjiženja na prostoru Federacije BiH velikim dijelom priveden je kraju.

“Ja znam u vrijeme, prije mjesec dana ili mjesec i po, dok sam bio još u Ministarstvu da su uknjižene mislim 32 lokacije, da su neke u procesu priprema za knjiženje koje su na prostoru i RS i da su davno preko Pravobranilaštva proslijeđeni određeni zahtjevi za dokumentaciju kako bi proces knjiženja se nastavio”, rekao je bivši zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić.

Kroz brojne antiNATO kampanje ovaj proces se u RS karakterisao kao otimačina Dejtonske teritorije, OHR je ranije odbacio ovakve indicije, saopštavajući da iako uknjižena na BiH perspektivna vojna imovina ostaje dijelom entitetskih teritorija.

(N1)

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar