20. Januara 2020.

Jedanaest razloga zbog kojih su Finci najsrećniji na svijetu

Big Portal

Iako se nalaze na samom sjeveru evropskog kontinenta, iako im noć zna trajati i duže od dana, iako dobar dio godine provode na temperaturama ispod nule, Finci su najsrećniji narod na svijetu. Zašto je tako, postoji 11 razloga.

Finci provode mnogo vremena u prirodi

Oko 70 odsto teritorije zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zbog kojeg Finci rado provode vrijeme u prirodi. Okruženi šumom i prirodom osjećaju se mirnim, a neke od najpopularnijih aktivnosti su duge šetnje i vožnja biciklom.

Bogatstvo voda

Finska se naziva i “zemljom hiljadu jezera”. Ta jezera rezultat su glacijacije koja se završila prije 10 hiljada godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine, a gotovo svaki restoran ponudiće vam i besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

Novac za djecu

Finski roditelji svakog mjeseca za svako dijete dobijaju 100 eura, a zanimljivo je da taj “dječji dodatak” važi do djetetove 17. godine. Taj novac neki troše, ali većina roditelja stavlja ga sa strane i djetetu ga daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti kako velika većina mladih Finaca startuje sa dvadesetak hiljada eura na štednoj knjižici.

Najbolja pica na svijetu

Cijela priča počela je sa nekadašnjim italijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem, koji je jednom prilikom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspio da izjavi da nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može mjeriti sa italijanskom. Posljedica? Tri godine kasnije Finska je osvojila takmičenje u spremanju pica i iza sebe ostavila upravo Italiju, a pobjednička pica zvala se – Berlusconi, piše Punkufer.hr.

Kraljevi recikliranja

Finci su davnih dana shvatili da je recikliranje potreba, pa se čak više od 90 odsto otpada – reciklira. Devet od deset plastičnih boca moguće je reciklirati, a kod staklenih procenat je još i veći.

Povjerenje u policiju

Građani ovdje itekako vjeruju policiji. Povjerenje je iznad 90 odsto, a i povjerenje u ostale institucije takođe je na visokom nivou.

Neobični sportovi

Teško je ovo uopšte i nazvati sportovima, ali nije ih lako ni staviti u neku drugu kategoriju. Bacanje mobilnog telefona u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje vazdušne gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.

Pravo na internet

Tačno prije 10 godina Finska je postala prva zemlja na svijetu koja je pravo na internet proglasila osnovnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružaocima usluga da brzina mora biti najviša moguća, te da internet mora biti dostupan svima.

Ludi za kafom

Prema podacima Internacionalne organizacije za kafu, Finci su drugi na svijetu prema konzumaciji kafe po glavi stanovnika.

Besplatno obrazovanje

Od malih nogu djeca se usmjeravaju na učenje jezika, pa u Finskoj većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje je u školama, kao i na univerzitetima, besplatno, a finski obrazovni sistem jedan je od najboljih na svijetu.

Selo Djeda Mraza

Da, da, malo selo u Laponiji po imenu Joulupukki može se posjetiti tokom cijele godine. Finski Djeda Mraz čak ima i pasoš, iz koga saznajete kako je oženjen, te rođen, “nekad davno”. Eto, tu očigledno vjeruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka!

Izvor. Bankar

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare