Jedan vitamin ključan u sprečavanju artritisa ili smanjenju težih simptoma? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Jedan vitamin ključan u sprečavanju artritisa ili smanjenju težih simptoma?

Nijedna promena životne navike ne može da garantuje da nećete da dobijete artritis, ali postoje navike kojima biste mogli da utičete na smanjenje rizika od težih simtpoma te bolesti.

Neke od tih navika imaju veze sa ishranom, a nove studije tvrde da bi suplementacija vitamina E mogla da pomogne u prevenciji i lečenju reumatoidnog artritisa, piše Index.hr.

U studiji objavljenoj krajem aprila ove godine u časopisu European Journal of Clinical Nutrition, istraživači iz bolnice Xi’an Honghui iz kineske pokrajine Šensi analizirali su podatke iz brojnih izvora o mogućnosti da suplementacija ovim vitaminom utiče na ishode povezane sa navedenom bolešću.

Velika metaanaliza otkrila je da dodaci vitamina E imaju pozitivan efekat na osobe sa reumatoidnim artritisom, ublažavajući probleme osjetljivosti zglobova i njihovim oticanjem.

“Sposobnost vitamina E da obnovi crevnu barijeru i poboljša rad gastrointestinalnog trakta može biti povezana sa prevencijom i lečenjem reumatoidnog artritisa”, pišu autori studije.

“Dodaci vitamina E koji se koriste redovno mogu da pomognu osobama sa ovim oboljenjem u smanjenju nelagode u zglobovima, otoka i ukočenosti, kao i poboljšanju njihov ukupnog kvaliteta života.”

Međutim, nutricionistkinja Džiner Haltin upozorava da se ne preporučuje suplementacija bez prethodnog savetovanja sa doktorom:

“Imajte na umu da dodaci vitamina E mogu biti u interakciji sa nekim drugim suplementima i lekovima.”

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar