"Jedan potez EU ide naruku velikoj Albaniji" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Jedan potez EU ide naruku velikoj Albaniji”

“Bez nade u budućnost u EU velikoalbanski planovi će dobiti zamah što ne bi obuhvatilo samo Albaniju i KiM već i Severnu Makedoniju s jakom albanskom manjinom.”

To piše nemački list Zidojče cajtung, povodom odbijanja Francuske i još nekih zemalja da počnu pregovore sa Skopljem i Tiranom.

U članku pod naslovom “Razočarani” list navodi da bi i u Bosni i Hercegovini “centrifugalne sile između Srba, Hrvata i Bošnjaka mogle još da se pojačaju”.

“Ako na Balkanu nestane vera u pristupanje EU, preti povratak u nacionalizam i, u najgorem slučaju, raspaljivanje starih konflikata. Naposletku, evropska perspektiva je recimo za Srbiju i Kosovo velika motivacija da postignu dogovor”, piše Zidojče cajtung.

List podseća na izjavu ruskog premijera Dimitrija Medvedeva tokom posete Beogradu da državama regiona ne bi trebalo ‘nametati’ izbor između Zapada i Istoka.

List to tumači kao ponudu bliskih veza sa Rusijom kao alternativu Evropskoj uniji i podseća da se za uticaj u regionu investicijama vrednim više milijardi evra bore i Turska i Kina, prenosi Dojče vele.

Kao ilustraciju, Zidojče cajtung ukazuje na to da će u Moskvi danas biti potpisan ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije koju predvodi Rusija.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar