"Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Jedan od šest Bajdenovih prioriteta je ZAPADNI BALKAN”

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsjednika SAD Džozefa Bajdena i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kako se navodi u saopštenju Bijele kuće, dvoje državnika istaklo prioritetne teme, među kojima su Avganistan, Kina, Iran, Rusija i Ukrajina, kao i Zapadni Balkan na kojem je aktuelno pitanje rješavanja odnosa i postizanje sporazuma između Beograda i Prištine.

–Predsjednik Džozef Bajden razgovarao je danas s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenevši joj svoju želju da prodube odnose dvije zemlje. On je izrazio namjeru da revitalizuje transatlansko savezništvo, uključujući NATO i Evropsku uniju, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti, i zajedničke demokratske vrednosti – piše u saopštenju Bele kuće.

Oni su se takođe saglasili oko važnosti globalne saradnje, uključujući i obnovljenu američku posvećenost multilateralnim organizacijama, borbi protiv klimatskih promena, borbi protiv kovid-19 i unapređenju zdravstvene zaštite, kao i postizanju održivog globalnog ekonomskog oporavka, navodi se u ovom saopštenju.

FOTO: SAUL LOEB/EPA
Autor: Tanjug

Danas objavljeno

Oštrije mjere u nekoliko italijanskih regiona

M.

Patrijarh Porfirije: Biću prisutan na Baniji ne samo molitvom nego i fizički

M.

Rusija počela testiranje nove vakcine, prvi dobrovoljci primili Sputnjik Lajt

M.

Ostavite komentar