Jedan od heroja iz Černobilja danas živi u jednosobnom stanu: "Nisam junak" - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Jedan od heroja iz Černobilja danas živi u jednosobnom stanu: “Nisam junak”

OLEKSIJ ANANENKO u hvaljenoj seriji HBO-a prikazan je kao jedan od trojice junaka zaslužnih što se nesreća u tamošnjoj nuklearki nije pretvorila u još veću katastrofu.  Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu Kijeva i tvrdi da nije heroj.  “Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao”, kaže…

OLEKSIJ ANANENKO u hvaljenoj seriji HBO-a prikazan je kao jedan od trojice junaka zaslužnih što se nesreća u tamošnjoj nuklearki nije pretvorila u još veću katastrofu. 

Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu Kijeva i tvrdi da nije heroj. 

“Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao”, kaže 59-godišnji inženjer koji je s dvojicom kolega učestvovao u vrlo rizičnoj operaciji dreniranja vode ispod nuklearke kako bi se spriječila još jedna, mnogo razornija eksplozija. 

Резултат слика за ALEKSEJ ANANENKO

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u cijeloj seriji, glumci koji igraju Ananenka i dvojicu kolega Valerija Bespalova i Borisa Baranova, lutaju poplavljenim podzemnim hodnicima u potrazi za ventilima koje je potrebno otvoriti kako bi se ispraznili spremnici za vodu smješteni tri metra ispod gorućeg reaktora. 

Сродна слика

Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s ogromnom količinom vode u spremnicima. 

Na ekranu, dužnosnici informišu radnike kakva opasnost prijeti i trojica se dobrovoljno javljaju za akciju kako bi spriječili “smrt miliona ljudi”.

Резултат слика за ALEKSEJ ANANENKO

Istina je da se u stvarnosti strahovalo od druge eksplozije, ali se tada nije znalo kakve bi mogle biti posljedice.

Trojici inženjera, koji su u seriji prikazani kao dobrovoljci, u stvarnosti je naređeno da krenu u misiju. O rizicima im nije rečeno ništa.

“Dobio sam zapovijest da otiđem tamo, pa sam otišao”, rekao je Ananenko, smeđook i smeđokos muškarac koji nimalo ne nalikuje plavokosome islandskom glumcu Baltasaru Brekiju Samperu koji ga igra u seriji. “Nije me bilo strah”, rekao je. 

Zaštićeni samo ronilačkom opremom i jednostavnim maskama za disanje, trojica muškaraca krenula su poplavljenim hodnicima ispod reaktora. 

Koristeći se svjetiljkama, uspjeli su pronaći ventile i odvrnuti ih. “Iste sekunde čuo sam zvuk vode koja otiče. To je bilo čudesno”, kaže Ananenko. 

Taj poduhvat pogledao je i na malom ekranu. “To nismo imali”, kaže pokazujući na boce s kiseonikom. “I kretali smo se brže”.

Premda je nosio dva dozimetra, Ananenko se ne sjeća podataka o količini radijacije. “To znači da nije bila jako visoka”. 

Njegov kolega Baranov umro je 2005., ali je treći iz “samoubilačke misije” Bespalov živ i stanuje u istoj četvrti kao Ananenko. 

Ananenko nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nastavio je raditi u nuklearnom sektoru do 2017. Tada je zbog teške saobraćajne nesreće i ozbiljnih povreda koje je pretrpio morao u penziju. 

Odlikovan je nizom sovjetskih i ukrajinskih odličja i sada živi od državne penzije koja iznosi oko 370 evra.

Danas objavljeno

Zbog imena tri puta završio u zatvoru

Vanja A

Da li su ‘crveni mladeži’ na našoj koži opasni?

Vanja A

Nekad popularna pjevačica tvrdi da je na ulici, “Za Božić smo spavali kod prijatelja u kancelariji”

Vanja A

Ostavite komentar