29. Jula 2022.

Jedan Microsoftov softver se najčešće esksploatiše u malver napadima

Big Portal

Činjenica je da je većina tih bezbednosnih nedostataka Microsoft Officea javno poznata, što olakšava sajber kriminalcima da ih iskoriste. Sa druge strane, značajan deo korisnika MS Officea ignoriše ažuriranja softvera, držeći vrata svojih sistema otvorenim za prevarante koji mogu lako ubaciti malvere koristeći ranjivosti koje su već poznate i zakrpljene.

Prema rečima istraživača, neke ranjivosti Microsoft Officea se iskorišćavaju više od drugih, a među njima su CVE-2018-0802, CVE-2017-8570 i CVE-2017-11882. Ove ranjivosti su bile i među najčešće iskorišćenim i prošle i ove godine. One omogućavaju infekciju sistema, autonomno izvršavanje komandi i širenje malvera. Uprkos tome što su za ove ranjivosti dostupna bezbednosna ažuriranja, one su i dalje na vrhu liste najčešće iskorišćenih, što je upozorenje za sve korisnike da moraju da se pozabave bezbednošću softvera da bi bili zaštićeni.

Atlas VPN je objavio da se oko 78,5% svih napada malvera dešava ciljanjem ranjivosti Microsoft Officea, a prema podacima za treći kvartal 2021. koje su objavljeni na veb sajtu Securelist iza koga stoji kompanija Kaspersky, Microsoft Office je bio meta 60,68% napada prošle godine.

S obzirom da je od prošle godine došlo do porasta eksploatacije ovog softvera, jasno je da hakeri sve više zloupotrebljavaju MS Office.

Nasuprot tome, eksploatacije veb pregledača su postale retke jer se oni automatski ažuriraju. Kad je reč o napadima na drugi softver nije bilo drastičnih promena u procentima u odnosu na prethodni period tako da je preraspodela napada sledeća: Android (4,1%), Java (3,48%), Adobe Flash (3,49%) i PDF (2,79%).

MS Office je softver koji se široko koristi – trenutno više od 1,2 milijarde pojedinaca i kompanija u 140 zemalja i na 107 jezika koristi Microsoft Office.

Iz svega navedenog jasno je da bi samo nekoliko klikova i nekoliko minuta ažuriranja moglo pomoći da se izbegne 80% viđenih sajber napada.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare