Javnost podijeljena nakon uvođenja novih mjera - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Javnost podijeljena nakon uvođenja novih mjera

Nove mere za suzbijanje širenja kovida 19 u Italiji stupaju na snagu danas, nailaze na podeljeno mišljenje javnosti.

Mere je u nedelju predstavio italijanski premijer Đuzepe Konte.

Gradonačelnici su nezadovoljni jer, po rečima jednog od njih, prvog čoveka Barija Antonia Dekaro, vlada je najtežu odluku svalila na leđa gradonačelnika.

Njima je ostavljeno da odluče da li će i kada zatvarati, odnosno proglasiti crvenom zonom gradske trgove, četvrti ili ulice, ako se pokaže da dosadašnje mere nisu dovoljne da smanje okupljanje mladih ispred barova i restorana.

“Takva mera je veoma osetljiva i rizikujemo da nezadovoljstvo građana snosimo mi, loklani političari”, tvrdi Dekaro.

Komentator “Hafington Posta” Alesandro De Anđelis piše da najnoviji vladin dekret pokazuje da je “Italija u procepu između neophodnih mera za suzbijanje širenja zaraze, a a druge strane očuvanja priozvodnje”.

“Situacija je drugačija nego u martu na vrhuncu prvog talasa pandemije kada je strah od zaraze bio dovoljan da narod prihvati teške mere odricanja, u korist zdravlja. Sada strah od zaraze koronavirusom više nije element koji nas ujedinjuje pred zajedničkom opasnošcu, i može biti povod za nezadovoljstvo građana”, zaključuje De Andzelis.

Direktor poznatog lista “La Stapma” Masimo ?anini, koji je i sam bio završio na odeljenju intenzivne nege zbog covida-19, oštro je napao vladu i tvrdi da se mere donose sa zakašnjenjem, da su letnji meseci izgubljeni, a da ništa nije urađeno da se Italija pripremi za drugi talas zaraze.

?anini potkrepljuje svoje tvrdnje činjenicom da se više sati čeka u redovima kako bi se uradio test na kovid19, da se rezultati čekaju po nekoliko dana, da je nedovoljno vakcina na sezonski grip, kao i da u mnogim regijama nedostaje pomoć za starije osobe.

“Treba hitno promeniti politiku i ponašanje, ko je pogrešio treba da odgovara, od političara, direktora, novinara, ne možemo dozvoliti da se ide napred ponavljajući grešku za greškom”, piše ugledni novinar.

Njegovo pisanje prenose drugi italijanski mediji ne samo zbog ugleda, već i činjenice da je kao mlad, snažan i sportski tip bio zaražen covidom-19 i lečen na odelenju intenzivne nege, dakle kao svedočanstvo da se covid-19 može dogoditi svakome.

Danas objavljeno

Tramp objavljuje dokumente FBI o miješanju Rusije u američke izbore

M.

Probudila se Etna, lava letjela 100 metara u visinu

M.

Optužen za utaju poreza tešku 1,76 miliona KM

M.

Ostavite komentar