11. Februara 2020.

Javno strijeljani zbog silovanja i ubistva djevojčice

Big Portal

Ajša Ilias Aden je oteta, grupno silovana i ubijena u blizini svoje kuće u regiji Puntland u februaru 2019. godine, a za silovanje je osumnjičeno deset muškaraca, piše Index.

Ovaj slučaj izazvao je proteste širom zemlje. Od desetorice uhapšenih trojica su osuđena, a tužioci su se u slučaju oslanjali na DNK dokaze.

Dvojica osuđenih, Abdifatah Abdirahman Varsame i Abdišakur Mohamed Dige, pogubljena su na javnom trgu u Bosasu, javlja BBC, pozivajući se na Garrowe Online.Treći muškarac je pošteđen iako je osuđen na smrt.

Otac ubijene djevojčice rekao je za državnu televiziju regije Puntland kako je tražio da se odgodi strijeljanje Abdisalama na deset dana, dok se njegov slučaj još jednom ne proceni.

“Ova pogubljenja će poslužiti kao jaka poruka, a somalijske devojčice će biti sigurne”, rekao je.

Silovanja, kao i ubojstva u Somaliji se često rešavaju običajnim pravom koje uključuje plaćanje u devama kako bi se izbegla ubistva iz osvete i zaštitio ugled porodici silovanih devojčica.

Kako javlja BBC, otac silovane i ubijene devojčice je rekao kako je njena porodica birala osobe koje će izvršiti smrtnu kaznu za silovatelje.

Za BBC je rekao i kako je telefonski razgovarao s muškarcima pre nego što su pogubljeni. Priznali su da su silovali i ubili njegovu ćerku te su tražili oprost.

Rekao je i kako mu je sud rekao da može birati ko će sprovesti smrtnu kaznu, predstavnici vlasti ili njegovi ljudi.

On je odabrao da pogubljenje obave njegovi predstavnici.

Izvor:index.hr
Ilustracija: Depositphotos/ STYLEPICS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare