Javni sektor RS troši više od milijardu maraka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Javni sektor RS troši više od milijardu maraka

Javni sektor Republike Srpske košta poreske obveznike više od milijardu maraka.

Šokantni podaci da je za zaposlene u institucijama Srpske potrebno skoro trećina njenog godišnjeg budžeta saopšteni su javno u godišnjem finansijskom izvještaju za korisnike budžeta za prošlu godinu. Samo za lična primanja potrošeno je 738 miliona maraka u 2018. godini.

“U strukturi rashoda za lična primanja najveće učešće je institucija u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture 48%, Ministarstva unutrašnjih poslova 22% i institucija pravosuđa 12%.”, navodi se u izvještaju.

Što se tiče ostalih rashoda koje su napravile institucije Republike Srpske sa svim svojim organizacionim jedinicama, pored plata, najviše je otišlo na korišćenje roba i usluga, i to 162 miliona maraka. Rashodi za struju, komunikacione i transportne usluge su iznosili 37 miliona maraka, dok je za putovanja ii tekuće održavanje bilo potrebno po 10 miliona. Za stručne usluge, opet za zaposlene u javnom sektoru, bilo je potrebno 44 miliona, dok su neklasifikovani rashodi bili oko 42 miliona maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović podsjeća da je Republici Srpskoj neophodan registar zaposlenih, s obzirom na ogromnu potrošnju javnog sektora.

Zanimljivo je da je druga trećina godišnjeg budžeta otišla na isplatu penzija, za koju je u prošloj godini bilo potrebno milijardu i 37 miliona maraka, pa prosta računica govori da je za potrošnju javnog sektora i penzije bilo potrebno više od 2 milijarde maraka, a ukupan budžet RS je tek 3 i po milijarde.

BN TV

Danas objavljeno

Patrijarh Porfirije stiže u Banjaluku

M.

Čovjek ubio ženu i teško ranio kćerku, pa izvršio samoubistvo

M.

Kremlj: Datum i mesto sastanka Putina i Vučića već određeni

M.

Ostavite komentar