11. Decembra 2022.

Javni prevoz u Banjaluci skuplji nego u gradovima u regionu

Big Portal

Javni prevoz je povoljniji u Beču i Štutgartu.

Prema trenutnom cjenovniku javnog prevoza, da biste kupili pojedinačnu autobusku kartu u Banjaluci, potrebno je izdvojiti čak 2,30 KM.

“Problem je što cijena pojedinačne karte u Banjaluci vrijedi samo u jednom smjeru i samo u jednom autobusu, tačnije u autobusu gdje je i kupljena”, pojasnila je jedna mještanka za “Nezavisne novine”, dodajući da putnici, ukoliko moraju presjedati u drugi autobus, moraju ponovo kupiti kartu.

“Mislim da treba uzeti u obzir i naš standard, ipak je naš prevoz najskuplji, plašim se da će vožnja autobusom postati luksuz”, naglasila je ona i dodala da se ljudi u Beogradu i Zagrebu voze javnim prevozom za jednu KM, a radi se o razvijenijim gradovima.

S druge strane, karta u jednom smjeru u Beču iznosi, kako kažu mještani, 2,40 evra, ali vrijedi u više vozila.

“S ovom kartom ja, za razliku od karte kupljene u Banjaluci, mogu da presjedam više puta u jednom smjeru, dakle mogu mijenjati vozilo, a karta važi za autobus i za tramvaj“, pojasnio je mještanin pomenutog grada.

Dodaje da djeca od šest do 16 godina imaju razne popuste na javni prevoz.

“Djeca do šest godina ne plaćaju kartu za javni prevoz putnika”, kazao je on.

Takođe dodaje da je dosta dobra opcija i korištenje godišnje karte u vrijednosti od 365 evra.

“S ovom kartom putnik nema ograničenja, može se voziti autobusom, vozom i tramvajem”, naveo je on.

Da je slična situacija u Štutgartu, potvrdio je mještanin ovog grada.

“Karta u jednom smjeru je oko 2,60 evra, a moguće je uz ovu kartu presjedati u autobus, voz, tramvaj”, kazao je on.

Dodaje da do posla presjeda tri puta, a sve s jednom kupljenom kartom.

“Godišnja karta je, kao i u većini evropskih gradova, 365 evra i možeš se voziti autobusom, vozom i tramvajem neograničen broj puta”, kazao je mještanin.

Prema riječima jednog mještanina Zagreba, cijena pojedinačne karte, koja vrijedi pola sata i može se koristiti u oba smjera, a važi za autobus i tramvaj, iznosi četiri kune.

“Kada biste preračunali u marke, cijena ove karte iznosi oko jednu KM, što je dosta povoljnije, a radi se o gradu koji pripada EU”, naglasio je ovaj Zagrepčanin.

Kada je u pitanju Beograd, kako kaže stanovnik tog grada za “Nezavisne novine”, pojedinačna karta za prvu i drugu zonu iznosi 89 dinara, tačnije 1,48 KM.

“S ovom kartom ja kao putnik mogu presjedati u autobus ili tramvaj i voziti se u oba smjera”, pojasnio je on i dodao da je ova karta vremenski ograničena na 90 minuta.

“Javni gradski prevoz putnika u Sarajevu se odvija autobusima, tramvajima i trolejbusima”, kazao je jedan Sarajlija za “Nezavisne novine”.

Cijena javnog gradskog prevoza je, kako on kaže, ako se karta kupuje u kiosku 1,60 KM, a ako se kupuje kod vozača 1,80 KM.

“Vremenski je ograničena i važi sat vremena u svim vozilima”, rekao je on.

Blportal.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare