Javna beta verzija iOS 15: Sa ovih 5 funkcija Apple sustiže Android - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Javna beta verzija iOS 15: Sa ovih 5 funkcija Apple sustiže Android

Svakog jula, Apple izdaje javnu beta verziju iOS-a, operativnog sistema koji pokreće iPhone, najpopularniji pametni telefon na svetu. Iako nije konačna verzija, javna beta dozvoljava velikom broju tehnoloških entuzijasta da isprobaju funkcije koje će biti predstavljene kao deo nove verzije iOS-a, kao i da Apple precizno podesi svoju sistem na osnovu povratnih informacija korisnika.

Promene koje dolaze u iOS 15, poput otvaranja FaceTime-a za korisnike Android-a i Windows-a ili nove funkcije tekstualnog prikaza uživo, odražavaju kako je pandemija uticala na naš život. Ažuriranje donosi funkcije koje bi mogle poboljšati korisnost iPhone-a, u trenutku kada svi zavise od video poziva i povećane onlajn saradnje.

Safari dobija preobražaj

Safari, ugrađeni iPhone pretraživač, dobija nov izgled u iOS 15. Kao deo redizajna, Apple je traku za pretragu preselio sa vrha na dno ekrana, te je ideja da stavite traku sa karticama na dno ekrana u Safari-ju, kako bi se omogućilo pregledanje jednom rukom, posebno sada kada se veličine ekrana iPhone-a i dalje povećavaju.

U Safariju postoje mnoge nove funkcije. Na primer, sada može da se prilagodi početna stranica, promeni pozadinska slika i drugo. Pretraživanje pomoću glasa u Safari-ju je dobrodošla promena, iako je pitanje koliko često će se ta funkcija koristiti. Ali jedna od najlepših karakteristika zbog koje sam najviše uzbuđena je nova funkcija “Shared with You”. Ako neko podeli “mim” sa vama putem iMessage-a, on će se pojaviti u odeljku “Shared vith you” u Apple Photos, ali će se takođe proširiti na Safari, Podcasts, Apple Music i Apple TV.

Režim “Fokus” je vrlo korisan

Oni koji ne vole da primaju obaveštenja, posebno u večernjim časovima, Apple ima rešenje za ovo i naziva se “fokus”. Ova funkcija omogućava vam da kreirate profile, tako da možete da odaberete koja aplikacija ili osoba vam šalje obaveštenja u određeno vreme.

Focus smatrajte naprednom verzijom opcije Do Not Disturb. Kada je Focus omogućen, ne vide se ni WhatsApp ili Twitter. Dobra stvar ove funkcije je da, ako neko pokuša da vam pošalje SMS i ako ste onemogućili obaveštenje neke osobe ili aplikacije, dobiće poruku koja kaže – “Korisnik” je utišao obaveštenja pomoću Focus-a.

Jednostavno rečeno, Focus vam daje potpunu kontrolu nad aplikacijama i ljudima koji vas mogu kontaktirati u određeno vreme. Za sada ovo ne funkcioniše sa WhatsApp-om, ali Apple-ove Messages to podržavaju.

FaceTime upoznaje Zoom

Apple prvi put otvara FaceTime za Android i Windows platforme. Zvuči impresivno dok ne shvatite da ne postoje namenske FaceTime aplikacije ni za Android ni za Windows. Umesto toga, konverzije će se izvršiti putem web pregledača. Dakle, ako koristite Android pametni telefon ili Windows laptop i imate prijatelja sa iPhone-om ili Mac-om, Apple-ov korisnik može poslati vezu za pridruživanje FaceTime pozivu putem teksta, e-pošte, WhatsApp-a ili poziva iz kalendara. Kada primite vezu, možete je kliknuti i ona će se otvoriti u web pregledaču.

Najbolji deo je što se možete pridružiti pozivu bez prisilnog preuzimanja aplikacije ili posedovanja Apple uređaja. Imajte na umu: samo korisnik Apple uređaja može da zakaže ili započne FaceTime poziv.

SharePlay je lep dodatak

Novi SharePlay je savršen primer koji pokazuje zašto je Apple-ov ekosistem toliko jedinstven i zašto je konkurentima toliko teško da repliciraju ovaj model. Kada započnete FaceTime poziv sa prijateljem ili grupom prijatelja, primetićete malo dugme koje prikazuje ekran.

Tapnite na to da biste započeli deljenje ekrana, otvorite Apple TV +, Disney + ili čak Apple Music, a zatim zajedno pogledajte emisiju ili film. Možete da delite svoj iPhone ekran i putem SharePlay-a, međuti, svi dežurni moraju da se pretplate na tu određenu pretplatničku uslugu da bi zajedno gledali emisije ili filmove.

Live Text je poput Google Lens-a

Zadivljen sam novom funkcijom za tekst uživo u iOS-u 15. Ako ste ikada čuli za Google Lens (dostupan na Android uređajima), ova funkcija radi potpuno istu stvar. U osnovi, funkcija živog teksta je Apple-ova funkcija optičkog prepoznavanja znakova (OCR). Prepozna tekst sa bilo koje slike snimljene kamerom i koja se može kopirati, nalepiti ili prevesti. Ako putujete u Pariz i želite da prevedete natpis preko puta, izvadite telefon, snimite ga i pustite da iPhone prevede ono što je napisano na vaš jezik.

Danas objavljeno

Poco C31 će biti novi telefon iz pristupačnog segmenta

Vanja A

Microsoft proizveo bežični miš od reciklirane plastike iz okeana

V.R.

Na Dark web-u se prodaje 3.8 milijardi ukradenih pristupnih podataka za Clubhouse i Facebook

V.R.

Ostavite komentar