Javila se kompanija Džonson i Džonson: Mi nastavljamo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Javila se kompanija Džonson i Džonson: Mi nastavljamo

Kompanija Džonson i Džonson potvrdila je da će nastaviti sa distribucijom svoje vakcine protiv kovid 19 u Evropi.

Odluka je usledila nakon što je zdravstveni regulator EU saopštio da su koristi od vakcinacije veći od retkih rizika pojave stvaranja krvnih ugrušaka. Kompanije je saopštila i da će ispuniti svoje obaveze i isporučiti 200 miliona doza u Evropi i 100 miliona u SAD.

Rojters podseća da je Evropska agencija za lekove, preporučila u utorak da bi na etiketi Džonson i Džonson vakcine trebalo dodati upozorenje o stvaranju krvnih ugrušaka i istakla da je korist od vakcinacije veća od rizika, a nakon toga akcije kompanije Džonson i Džonson porsle su više od 2 odsto.

Kompanije je saopštila da će nova etiketa na pakovanju sadržati upozorenje za rizik od retkih neželjenih efekta kao i uputstva o tome kako ga prepoznati i lečiti, kao i da će ponovo pokrenuti isporuke u Evropsku uniju, Norvešku i Island. a da trenutno radi na ponovnom pokretanju kliničkih ispitivanja svoje vakcine.

Američki regulatori su prošle nedelje, nakon skoro osam miliona primenjenih doza, privremeno zaustavili upotrebu Džonson i Džonson vakcine nakon što su kod šest žena zabeleženi retki krvni ugrušci u mozgu u kombinaciji sa niskim brojem trombocita, što je navelo kompaniju da odloži distribuciju u Evropi.

Holandija je potvrdila da će vakcinu ponovo koristiti od srede, a moguće je da američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za hranu i lekove (FDA) nakon sastanka u petak daju novu preporuku u vezi vakcine Džonson i Džonson.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar