Jasna poruka sa sjednice SB UN: Prekinite sve - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Jasna poruka sa sjednice SB UN: Prekinite sve

Sve vojne akcije koje ugrožavaju nuklearnu bezbednost nuklearne elektrane u Zaporožju treba odmah prekinuti.

To je izjavio generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

“Svaka vojna akcija koja ugrožava nuklearnu bezbednost, kao i nuklearnu bezbednost elektrane mora odmah da prestane”, poručio je Grosi u video obraćanju učesnicima sastanka, preneo je TAS S.

Kako je rekao Grosi, IAEA trenutno ne vidi direktnu pretnju po nuklearnu bezbednost u nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon granatiranja njenih prostorija.

On je istakao da, prema preliminarnim procenama eksperata IAEA, nije bilo direktne pretnje po nuklearnu bezbednost usled granatiranja elektrane ili druge vojne akcije. Međutim, kako je dodao, situacija svakog trenutka može da se promeni.

Takođe je naglasio da se u poslednje vreme bezbednosna situacija u NE Zaporožje naglo pogoršala zbog granatiranja u blizini stanice.

Grosi je pozvao na “trenutni prekid neprijateljstava i organizovanje posete misije IAEA nuklearnoj elektrani Zaporožje što je pre moguće”, prenela je agencija RIA Novosti.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar