Japansko selo svake godine stvara umjetnost na rižinim poljima - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Japansko selo svake godine stvara umjetnost na rižinim poljima

Od 1993. godine selo Inakadate na sjeveru Japana, revitalizuje svoju kulturu nevjerojatnom umjetnošću na rižinim poljima.

 Svakog maja oko 1.300 volontera se okuplja, kako bi posadili različite sorte riže u nevjerovatnom dizajnu. Kada dođe ljeto, njihov naporan talenat, trud i rad, privlači hiljade turista na ovu lokaciju.

Foto: Inakadate Village Facebook

Mali grad, koji je oduvijek bio područje uzgoja pirinča, stvorio je ideju kao način borbe protiv rastućeg duga i opadanja broja stanovnika. S godinama su dizajnirana polja riža postajala sve ekstravagantnija i atraktivnija. Među kreacijama su omaži holivudskom filmu i književnosti poput rižinog polja u duhu knjige i filma “Prohujalo s vihorom”, kao i mnogi prikazi japanskih mitoloških likova i glumaca iz lokalnih televizijskih emisija.

Foto: Inakadate Village Facebook

Ovi složeni dizajni mogu se pripisati učitelju Atsushi-ju Yamamoti. O temi se obično odlučuje godinu dana unaprijed, nakon čega Yamamoto počinje raditi na umjetnosti – uzimajući u obzir shemu boja i perspektivu. „Koristeći računarski softver za obradu slika, unosim promjene dok planiram dizajn. Originalna slika može biti fotografija ili detaljna grafika i može koristiti stotine ili hiljade boja … sve je to svedeno na otprilike sedam boja poljoprivrednog pirinča”, kaže on.

Foto: Inakadate Village Facebook

Otprilike od sredine juna do početka oktobra, umjetnost s polja s pirinčem može se vidjeti s kule opservatorijuma. Najbolje vrijeme za vidjeti ovu neobično prelijepu umjetnost je, međutim, u julu, kada boje sorti riže, najbolje odgovaraju dizajnu. Dug sela već je trećinu otplaćen, zbog jačanja turizma. “Umjetnost na polju pirinča postala je sinonim za selo Inakadate”, kaže Fumihito Suzuki, koji radi u lokalnom odjelu za turizam.

Foto: Inakadate Village Facebook
Foto: Inakadate Village Facebook

Izvor: mymodernmet.com

Ultra.ba

Danas objavljeno

Jedini rudnik dijamanata na svijetu u kome ako ga pronađete vaš je!

Vanja A

Hyundai modna kolekcija

Vanja A

Princeza Charlene zabrinula fanove novom objavom: Izgleda tužno i bolesno

Vanja A

Ostavite komentar